Csempészet miatt letartóztatták Mehmet Karcsi segítőjét

Hat embert vettek őrizetbe, mintegy 1,22 milliárd forint értékű vám- és ÁFA-csalás gyanúja miatt a múlt hétvégén, közöttük Földesi-Szabó Lászlót, a Törökországba csempészett Mehmet Karcsika hazahozatalában segítő Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökét is - közölte Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) szóvivője hétfőn.

Földesi-Szabó László mellett öt másik embert is előzetes letartóztatásba helyeztek a VPOP nyomozói, akik a múlt hétvégén 1,22 milliárd forint értékű vám- és ÁFA-csalás gyanúja miatt lepleztek le több fővárosi vállalkozást és egy kiemelten közhasznú alapítványt - közölte hétfő délután a szervezet.

A nyomozás eddigi adatai szerint az érintett vállalkozásokat és az alapítványt irányítása alatt tartó elkövetői kör Magyarország európai uniós csatlakozását követően 59 esetben, megközelítőleg 1,4 milliárd forint értékben hozott jogellenesen forgalomba elsősorban Távol-Keletről származó élelmiszereket - olvasható a közleményben.

Az elkövetők a közel 8.500 tonna áruval azt a látszatot keltették a vámhatóság előtt, mintha az unión kívülről származó árukat ellenszolgáltatás nélkül az alapítványnak engedték volna át, így vám- és ÁFA-mentesen kezeltetették azokat. Az árukat az alapítvány nem vette át, hanem több magyarországi üzletláncnak értékesítették. Az ily módon meg nem fizetett vám, illetve ÁFA összege 1,22 milliárd forint - áll a tájékoztatóban.

A nyomozók az akció során összesen hat személyt vettek őrizetbe, akiknek előzetes letartóztatását a Fővárosi Ügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság vasárnap rendelte el.

Földesi-Szabó László az Egymásért Egy-Másért Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet elnökeként Mehmet Karcsika hazahozatalával vált ismertté.

A most tízéves kisfiút 2004 júliusában török édesapja, Tüysüz Mehmet a láthatásról nem vitte vissza az édesanyjához, hanem kicsempészte őt szülőhazájából, Magyarországról Törökországba. A kisfiú tartózkodási helyét az Egymásért Egy-Másért Alapítvány 5.000 eurós nyomravezetői díjának segítségével derítették ki.

A kisfiú április 8-án érkezett haza Magyarországra.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.