Hol németül, hol franciául szólalnak meg Brecht hősei

Rendhagyó előadást láthat a közönség egy héten keresztül a Luxemburgi Nagyszínházban.

A 2007-es Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat keretében előbb itt, majd május első két hetében az úgynevezett Nagy Régió más városaiban, többek között Trierben, Liegeben és Kaiserslauternben mutatják be Bertolt Brecht és Kurt Weil világhírű darabját, a Háromgarasos Operát.

A darab 2007-es luxemburgi színpadra állításának érdekessége, hogy az előadás kétnyelvű. A helyi, valamint német és francia szereplők akár egy mondaton belül is hol franciául, hol pedig németül szólnak egymáshoz és a közönséghez.

A színészek egy része, például a női főszerepet kiválóan alakító Lotte Nawothnig, amatőr, foglalkozásukra nézve egyetemi hallgatók. Tanulmányaikat Metzben, Trierben, Saarbrückenben, Nancyban és Luxemburgban folytatják.

A darabot 1928. augusztus 31-én, a berlini Schieffbauerdamm Színházban mutatták be először. Nem közismert, hogy a több világhírű énekes, köztük Louis Armstrong, Frank Sinatra és Ella Fitzgerald által később angolul népszerűvé tett Bicska Maxi című prológ eredetileg nem is szerepelt a Brecht-Weil darabban. A dal nem sokkal a berlini bemutató előtt – utólag - íródott, ugyanis a főszereplőt alakító Harald Paulsen azzal fenyegetőzött, hogy nem vállalja a szerepet, ha a mű elején a főhős nem részesül megfelelő bemutatásban.

Földes György
(Luxemburg)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.