Dávid Ibolya Brzezinskivel is tárgyalt Washingtonban

 "Az öt fontos konzervatív érték - a kis kormány, a szabad piac, az egyéni szabadság és felelősség vállalása, az erős biztonságpolitika és a hagyományos zsidó-keresztény értékek képviselete - összeköti az MDF-t az amerikai konzervatív politikai erőkkel."

A neves külpolitikai szakértő úgy fogalmazott, hogy a demokráciára nézve veszélyes populizmus és demagógia az európai országokban időnként felüti a fejét, de e káros jelenségeket nem kötötte jobb- vagy baloldali pártokhoz.

Dávid Ibolya - aki hatnapos egyesült államokbeli látogatásán a fővárosban és New Yorkban folytat megbeszéléseket - az MTI-nek elmondta: Brzezinski szavait az MDF üzenetnek, bátorításnak vette arra, hogy Magyarországon is küzdeni kell ezen jelenségek ellen. Brzezinski és Dávid Ibolya egyetértettek: az erős Európai Unió érdeke az Egyesült Államoknak, és az erős Amerika érdeke az Európai Uniónak.

Az amerikai szakértő nagy történelmi sikerként értékelte az EU bővítését és optimizmusát fejezte ki abban a tekintetben, hogy képes lesz közös jövőjét új tartalommal megtölteni és alkotmányt írni. A találkozón - amelyen részt vett Charles Gati professzor is - Brzezinski meleg szavakkal emlékezett meg Antall Józsefről, akit a térség egyik legkiválóbb politikusának nevezett. Az MDF elnöke találkozott a Heritage Alapítványnál Lee Edwards vezető kutatóval, a kommunizmus áldozatai alapítvány alapító-elnökével és Bridgett Wagner nemzetközi igazgatóval.

Szót ejtettek arról, hogy az öt fontos konzervatív érték - a kis kormány, a szabad piac, az egyéni szabadság és felelősség vállalása, az erős biztonságpolitika és a hagyományos zsidó-keresztény értékek képviselete - összekötik az MDF-t az amerikai konzervatív politikai erőkkel. Tárgyaltak a közös kutatási programokra, illetve a sikeres konzervatív reformokra kiterjedő együttműködés lehetőségeiről.

Az amerikai kereskedelmi kamarában Gary Litmann Európáért felelős alelnökkel találkozott Dávid Ibolya; arról cseréltek eszmét, hogy Magyarország hídszerepet játszhatna például Ukrajna, Oroszország és az Egyesült Államok között, Budapest segíthetne a befektetési területek beazonosításában az EU-n kívüli országokban. Daniel Benjamin, a Brookings Intézet Európa és Amerika közötti kapcsolatokért felelős igazgatója arról beszélt az MDF elnökének, hogy Magyarország fontos szerepet tölthet be a demokrácia exportjában Délkelet-Európa felé. Dávid Ibolya elmondta: minden tárgyalópartnere érdeklődőtt a magyarországi helyzet felől, és mindenki "nagyon élesnek" értékelte a belpolitikai szembenállást, a párbeszéd, a konszenzusra törekvés hiányát. A pártelnök világossá tette, az MDF abban érdekelt, hogy a nemzeti érdekek képviseletéhez minimális egyetértést kellene kialakítani a pártok között az alapvető kérdésekben.

Az MDF elnöke ellátogatott a washingtoni Holokauszt Múzeumba is, ahol javaslatot tett kutatást indítani Esterházy János életművével kapcsolatban, amire ígéretet kapott. Mint mondta, a felvidéki politikus a második világháború idején volt az egyetlen bátor tagja a szlovákiai parlamentnek, amikor nemmel szavazott a zsidótörvényekre és keményen szót emelt azok végrehajtása ellen. Dávid Ibolya Washingtonban megbeszélést folytat Antonin Scalia legfelsőbb bíróval, a Kossuth Házban amerikai magyarokkal találkozik és "Magyarország és a magyarok válaszúton" címmel tart előadást. Ugyancsak találkozik a külügyminisztérium Kelet-Európáért felelős helyettes államtitkárával, továbbá Tom Lantos magyar származású képviselővel és Mark Palmer volt budapesti nagykövettel.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.