Műholdképekkel a népirtás ellen

A darfuri öldöklésnek nem akar vége szakadni. Százezrek halnak meg és menekülnek el otthonaikból, de az ENSZ sem tesz semmit. A Google most a képek erejével igyekszik felvenni a harcot a népirtás ellen.

Basír elnöknek tudnia kell, hogy figyelik” – idézi Kathleen Miller, a Washington Post tudósítója Daowd Saliht, a Darfuri Krízis projekt elindítóját.

A szudáni kormány és Basír elnök által támogatott fegyveresek etnikai tisztogatása miatt közel 2 millióan menekültek el otthonaikból. Az áldozatok száma 350 ezerre tehető.

A Darfuri Krízis projekt célja, hogy a világ figyelmét felhívja a népirtásra, és a humanitárius katasztrófára. A kezdeményezés a Google, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet, az ENSZ, az Egyesült Államok külügymisztériuma és az amerikai Holokauszt Múzeum együttműködésével jött létre.

A Google Earth ingyenes térképprogramjában Darfur mellett színes jeleket helyeznek el. „Biztos vagyok benne, hogy sokan kíváncsiak lesznek, mi a csoda lehet ez, ezért rákattintanak majd” – nyilatkozta Elliot Schrage, a Google kommunikációs igazgatóhelyettese.

Kattintás után nagyfelbontású műholdfelvételek jelennek meg a képernyőn, amelyek az adott területen található lerombolt falvakat mutatják. Közel 100 000 iskola, ház, templom és egyéb épület romjairól készült kép lesz elérhető.

A darfuri népirtásról eddig is sokat lehetett hallani. A projekt elindítói szerint a képeknek azonban nagyobb lesz a hatásuk, mint a puszta számoknak.

„Talán még az ENSZ Biztonsági Tanácsát is rá lehet így kényszeríteni, hogy tegyen a szudáni kormány közreműködésével zajló atrocitások ellen” – fejezi ki reményét Georgette Gagnon, a Human Rights Watch afrikai igazgatóhelyettese.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.