Drága ebéd Kőbányán

Kőbányán párját ritkítóan drága a közétkeztetés: egy általános iskolai ebéd 347, míg a szomszédos XVII. kerületben 249 forint, a gimnáziumi főétkezésért a X. kerületben 435 forintot kell fizetni, odaát 261-et. De még a kifejezetten jómódúnak számító XII. kerületben is kevesebbet fizetnek a szülők az ételért, mint a X. kerületben - hívta fel a figyelmet tegnapi sajtótájékoztatóján a helyi Fidesz-KDNP frakció két tagja, Révész Máriusz és Kovács Róbert.

A drágaság oka a közétkeztetésre kiírt 2004. szeptemberi közbeszerzési pályázati kiírásban keresendő. A szövegben ugyanis szerepel egy kitétel, amely szerint "a szolgáltatás megfelelő minőségű teljesítése érdekében az ajánlatkérő (...) átlagosan negyven százaléknál alacsonyabb rezsikulcscsal kidolgozott ajánlatot nem fogad el". Magyarán, a cégeknek minimum 40 százalékos árréssel kell dolgozniuk. Máig sem sikerült tisztázni, hogy ez a mondat miként került bele a pályázati szövegbe. Kőbányán a Fidesz kimutatása szerint 2003-ban még 18,8, 25,9 százalékos árréssel dolgozott a közétkeztető, ami átlagosnak nevezhető Budapesten. A 40 százalék viszont annyira magas, hogy valójában a három pályázó is úgy adta be ajánlatát, hogy éppen csak elérje az elvárt összeget. A győztes (a korábban is szolgáltató Pensio 17 Kft.) mindössze 4, azaz négyfilléres (!) különbséggel nyert. Révész közölte: az árrés duplájára növelése évi 55 milliós, a pályázat lejártáig, azaz öt évig 300 millió forintos többletkiadással terheli a szülőket és az önkormányzatot.

A magas árakat egy szabad demokrata képviselő tette szóvá, ezt követően a kerület a Közbeszerzések Tanácsához fordult állásfoglalásért. A grémium elnöke megállapította, hogy a pályázati kiírás így törvénysértő. Jogorvoslatra azonban - mivel kifutottak az időből - már nincs lehetőség - tudatta az elnök, Berényi Lajos.

Kérdésünkre, vajon miért állhatott érdekében az előző vezetésnek, hogy a magas árrés meghatározásával gyakorlatilag maga ellen dolgozzon, Révész azt mondta: "sem sejtetni, sem kimondani nem akarja, mire gondol".

Az előző kurzus kőbányai alpolgármestere, most a szocialista frakciót vezető Kaszab Csaba érdeklődésünkre elmondta: annak idején a korábbi tapasztalatok alapján úgy döntöttek, hogy kisebb árréssel nem tud megfelelő színvonalat nyújtani a szolgáltató.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.