Kossuth tér: átlépték a korlátokat

Demszky Gábor főpolgármester (képünkön) átlendült a Parlamentet védő korláton, meglehet, örömében: az Országgyűlés Hivatala és a Fővárosi Önkormányzat tegnap aláírta ugyanis azt a szerződést, amelynek értelmében a parlament 50 évre használatba kapta a Kossuth teret. Demszky Gábor utóbb elmondta: a tér rendezésére a közeljövőben közösen írnak ki építészeti-térrendezési tervpályázatot, és várhatóan 2008 végére el is készül az új köztér.

Az előkészítési és a kivitelezési költségeket az Országgyűlés állja, mintegy 1,2 milliárd forint értékben. Demszky fontos eredményként értékelte, hogy Szili Katalin szocialista házelnökkel és a fideszes kerületi polgármesterrel, Rogán Antallal egy asztalhoz tudtak ülni, és közösen találtak megoldást a tér rendezésére. A főpolgármester véleménye szerint Magyarország fő tere nem lehet a képviselők ingyenes parkolója, de nem lehet a katonai díszszázad és a protokollesemények kizárólagos színpada sem.

A megállapodás értelmében az Országgyűlés Hivatala korlátozottan használhatja az átadott területet, a közparkot - a protokollesemények kivételével -, reggel és este 8 óra között nyitva kell tartani.

Amíg el nem készül az új közpark, a Kossuth térrel kapcsolatos fenntartási feladatokat a Fővárosi Önkormányzat végzi. A szerződést a tulajdonos 20 évig rendes felmondással - indoklás nélkül - nem mondhatja fel. A területre továbbra is a gyülekezési törvény szabályai érvényesek. Egy már régóta tervezett mélygarázs esetleges megépítésére a megállapodás nem tér ki.

Demszky Gábor fõpolgármester a sajtóértekezletre tartva átlépi a Parlament elõtti kordont
Demszky Gábor fõpolgármester a sajtóértekezletre tartva átlépi a Parlament elõtti kordont
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.