Simogatható atomrakéta és szociális segély

Földesi-Szabó László oldotta meg a három éve húzódó ügyet, Mehmet Karcsika hazahozását. A férfi az Egymásért Egy-Másért alapítvány elnökeként került a figyelem középpontjába.

- Harmadik éve dolgozik az alapítvány élén, mégis Mehmet Karcsi esete miatt ismerte meg az ország. Mit tesznek most a kisfiúért?

- Hazahoztuk a gyereket, és anyagilag is segítjük a rehabilitálását. Eddig is milliókat költöttünk édesanyja utazásaira, az ügyvédekre és a nyomravezetői díjra. Az anyai szereteten múlik a további sorsa.

- Hogyan jött létre az alapítvány?

- Egy szűk kör fogott össze azzal a céllal, hogy a hátrányos helyzetűeket, rászorulókat, betegeket segítsük, továbbá finanszírozzuk a kultúrát és bizonyosfajta kutatásokat. Kétmilliót adtunk például az ELTE Ázsia-kutató tanszékének.

- Néhány hónap alatt 23 millió forintot költöttek a Barabás településen élő 870 lakóra. Miért éppen ezt a falut támogatják?

- Sajnos lassan rájövünk, hogy a sötétségben a villanylámpást nem pótolhatjuk pénzzel. Nem halat kell adni az éhezőnek, hanem hálót, de Barabáson ez sem egyszerű. Hiába épülne ott bármilyen gyár, az emberek szinte csak a földműveléshez értenek. Gumicsizmában jár mindenki, és a legkorszerűbb közlekedési eszköz a 30 éves kempingbicikli. Az önkormányzatnak annyi pénze van, hogy évente 5000 forint segélyt tud adni egy családnak. Ezt pótoljuk ki.

- Miért vettek meg az SS 24-es atomrakétát?

- Ez a Hadtörténeti Múzeum keceli területére került, ahol meg is lehet simogatni, mert most már ártalmatlan az egykor veszedelmes fegyver. Összesen 96 darabot gyártottak Ukrajnában a 12 ezer kilométer hatótávolságú rakétából, ami a harmincszorosát bírta el a Hirosimára ledobott atomtöltetnek. Szinte mindet megsemmisítették rendszerváltás előtt, az utolsót mi vettük meg - ártalmatlanítva. Európában egyedülálló történelmi emlék.

- Nyolcmillióval finanszíroztak egy filmet, amely az afrikai gyerekek problémáiról szól. Miért költöttek ennyit egy távoli földrész gondjainak bemutatására, amikor itthon is akad elég gyermek, akit segíteni kell?

- Az afrikai gyermekrabszolgaság csak látszólag távoli probléma. Valójában Kelet-Európában és nálunk is dívik. A film intő példa. Az itteni helyzetre szándékoztunk felhívni a figyelmet a gyerekrabszolgák című alkotással.

- Sz. Józsefné házának rendbehozatalára nyolcmilliót adtak, K. András családjának másfelet. Ugyanennyit kapott D. Tibor. T. Ágnes életkörülményeinek javítására ötmillió forintot áldoztak. Milyen kritériumok alapján választották ki őket?

- Van közöttük olyan, aki mozgásképtelen, és akad olyan idős asszony is, akire ráomlana a háza, ha nem segítenénk. A Fejér megyében élő Schweitzer néni például levélben kért 50 ezer forintot. Megkapta. A szomszédja is írt már.

- Az érthető, hogy a megyeszékhelyek legszegényebb óvodáit nyolcmillió forinttal támogatták, de vajon miért adtak kétmilliót a "jómódú" Szentendre önkormányzatának?

- Mert mindenütt akadnak rászorulók.

- Nem csak Karcsika esete török vonatkozású. Egy magyar kamionsofőrt is kihoztak egy közel-keleti börtönből. Miért szántak a halálos közúti balesetet okozó honfitársunk szabadságára négymilliót?

- A baleset körülményeinek vizsgálata nem feladatunk, de a sofőr családját, a gyerekeit mentettük meg, mert az apa képes dolgozni és eltartani őket. Ami a balesetet illeti: a kamion elé vágott egy személyautó a török sztrádán. A kocsi két gyermek utasa meghalt, az apjuk török rendőr. Ha nem tesszük le az óvadékot, a sofőr még most is börtönben lenne, ahol már kilenc hónapot töltött. Megszületett a valóságot tükröző nem jogerős ítélet, aminek érdekessége, hogy elegendőnek tartotta a letöltött büntetést, és a török hatóság beérte pénzbüntetéssel az ügyész által kért maradék három év helyett.

- Ezerszám lakattak jól karácsonykor hajléktalanokat. Kétmillióért főztek gulyást, osztottak buktát. Mégsem volt sikeres a karácsonyi vacsoraprogram. Miért?

- A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Számtalan szerencsétlen sorsú ember ette akkor betegre magát, s többet ártottunk, mint használtunk e hirtelen bőséggel. Ezért a gulyáságyúzás helyett ezentúl konzervet adunk, mert azt be tudják osztani.

- Tizenkétmilliót adtak a Nemzedékek Biztonságáért nevű szervezetnek. Miért támogattak egy másik alapítványt?

- A rendőrök, a tűzoltók és a katonák árváit segítettük ezzel az adománnyal. Magam is rendőr voltam majd 20 évig, így talán érthető ez.

- Karcsika kapcsán szóba került, hogy egykori rendőrként nyilván operatív területen szerzett tapasztalatokat.

- Az ORFK szervezett bűnözés elleni területén láttam el operatív feladatokat, de erről nem mondhatok részleteket. Ma nyugállományú ezredes vagyok, harmadik éve vezetem főállásban az alapítványt. Nem unatkozom. Szerencsére sokan ismerik és finanszírozzák céljainkat.

- Nem tűnik nyugdíjas, megfáradt, szegénységben élő, alamizsnáért esdeklő alapítványvezetőnek. Ráadásul gyakran egy hajdani szépségkirálynő oldalán látni.

- Annak, aki maga is fáradt és nyomorog, megtöri a lelkét a saját baja. Ahhoz, hogy az emberek problémái iránt fogékony legyen valaki, nem szükséges nyomorognia. És az valóban igaz, hogy Bálint Antónia műsorvezető hordja a szíve alatt a kislányunkat.

Az Egymásért Egy-Másért kiemelten közhasznú nemzetközi alapítvány ötezer eurót ajánlott fel annak, aki Mehmet Karcsi nyomára vezet. A kisfiút meg is találták. A szervezetet négyfős kuratórium irányítja, amelynek elnöke Földesi-Szabó László. Évente százmilliós nagyságrendű összegeket osztanak szét. Az alapítvány támogatói között van például a paksi atomerőmű is.

\'Eddig is milliókat költöttünk\' - a fiú mögött az alapítványi elnök
\'Eddig is milliókat költöttünk\' - a fiú mögött az alapítványi elnök
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.