Idősotthonokban otthontalanul

Mátrai Gyuláné hét éve az egyik fővárosi emelt szintű ellátást nyújtó otthon lakója. Hetvenéves korára, több évtizedes munka után, súlyos műtétekkel a háta mögött, férje és édesanyja halála után döntött úgy: nem bírja tovább egyedül.

Miután az önkormányzati idősotthonban hétéves várakozással jutott volna számára hely, lakását eladva befizetett egy emelt szintű ellátást ígérő intézménybe. Az önálló lakrészért, teljes körű orvosi ellátásért az egyszeri több milliós befizetés mellett havi 74 ezer forintot fizetett.

Azon a nyilvános parlamenti meghallgatáson, amit Lévai Katalin európai parlamenti képviselő szervezett tegnap, az idős asszony elmondta, hogy az ellátás évről évre rosszabb. Decemberben ráadásul az intézet vezetői bejelentették, hogy nem akarnak kiemelt otthonként működni, ezért a lakókkal két új szerződést kötnek: egyet a gondozásukról és egyet az egészségügyi ellátásukról. E szerint a jövőben csak alapszintű ellátást kapnak, az általában négymillió forintos befizetés időarányos részét pedig visszakapják. Ezt egy egészségügyi szolgáltató számlájára be kell fizetni, mert ellátásukra ez a fedezet. Ha nem írnák alá, orvosi ellátást csak pénzért kapnak.

A parlamenti meghallgatásnak az volt a célja, hogy személyes élethelyzeteken át láttassa az idős emberek nehézségeit, hogy aztán akár törvénymódosítást is kezdeményezhessenek. Kardos Anna ellátottjogi képviselő szerint Mátrai Gyuláné története legalább 14 ezer idős embert érint. Egy-egy lakó után a korábbi évi 726 ezer forint helyett ugyanis már csak 526 ezer forint állami támogatást kapnak az emelt szintű otthonok, mondván: vannak, akik jobban rászorulnak a pénzre, hiszen az alapszintű ellátás sincs megoldva. Kardos Anna szerint az igazi gond, hogy a normatívacsökkentés miatt folyamatosan csökkentik a szolgáltatásokat. Szerinte módosítani kell a törvényeket, hogy az otthonlakók jogbiztonságát garantálni lehessen.

Korózs Lajos, az Országgyűlés illetékes bizottságának szocialista elnöke az érintett minisztériumok összehívását ígérte a helyzet rendezésére. Az ülésen egy másik idősotthon képviselője azt kezdeményezte, hogy az állami normatívát csak az idősekre lehessen fordítani, s ne mások - az emelt szintű otthonok - gazdagodására. Az Aranyalkony idősotthon vezetője, Huszár László ezt visszautasította, azt viszont megerősítette: nincs OEP-finanszírozásuk, így az egészségügyi ellátást nem tudják ingyen biztosítani.

Kiss Péter szociális és munkaügyi miniszter a visszaminősítések ügyében vizsgálatot indított, amelynek eredményeként ügyészségi feljelentés várható.

Várólistán idõsotthoni ellátásra
Várólistán idõsotthoni ellátásra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.