Két mérgezett gyereket három óra alatt vittek a kórházba

Életveszélyes állapotban van az a két kisgyerek, akik csütörtökön,  Kecelen állatparazita-ölő szertől szenvedtek mérgezést. A gyerekek három órával azután, hogy mentőt hívtak hozzájuk kerültek a szegedi klinika intenzív osztályára.

A mentőhelikopter azonban nem szállt le Kecelen, hanem a várostól ötven kilométerre lévő jakabszállási reptéren landolt, ahol tankolt. Az esetkocsi ide szállította gyerekeket, ahol a helikopter csak a súlyosabbik állapotban lévő, kisebbik fiút vette fel, a másikat a mentő vitte Szegedre.

Csütörtökön délelőtt tizenegy órakor kapták a kiskunhalasi mentősök a riasztást a keceli rendelőből: egy kétéves és egy öthónapos fiúgyereken súlyos mérgezés jelei mutatkoznak. Az esetkocsi negyed órán belül a helyszínre ért, a mentőorvos megkezdte a gyerekek állapotának a stabilizálását. Mindeközben a keceli rendelő orvosa felvette a kapcsolatot a Heim Pál Gyermekkórházzal. A szülőktől ugyanis megtudta: lakásuk felújítása közben a nagyobbik fiú rátalált egy atkaírtószeres dobozra, a benne lévő Neocidol 600 elnevezésű nagy alakú ampullát feltörte, és a vegyszerrel megitatta öccsét. Mivel a szer a bőrön keresztül is hat, a mérgezés tünetei az idősebb gyereknél is felléptek.

Harmat György, a fővárosi Heim Pál gyermekkórház főigazgatója tudósítónknak elmondta: kollégái szakmai tanácsokkal látták el a keceli orvost, továbbá javasolták, hogy az ilyenkor szükséges gyors ellátás érdekében a lehető legközelebbi kórházba szállítsák a gyerekeket, majd ha az állapotuk stabilizálódik, intenzív osztályuk fogadni tudja őket. Hozzátette: ezt követően azonban már nem keresték a Heim Pál kórházat Kecelről. Később tudták meg, hogy gyerekeket végül a szegedi gyermekgyógyászati klinikára szállították. A szegedi klinika vezetője, Túri Sándor tájékoztatása szerint a gyerekek délután két óra körül érkeztek meg az intézménybe.

Kiss József, a Kecelhez legközelebb lévő kiskunhalasi Semmelweis kórház főigazgatója azt közölte: annak ellenére, hogy intézményükben nincs gyermekintenzív ellátás, a mentőorvos tájékoztatása alapján felkészültek a gyerekek fogadására és állapotuk stabilizálására. Ám a mentő egy óra elteltével sem érkezett meg, ezért érdeklődtek a gyerekek felől. Azt a tájékoztatást kapták, hogy a gyors és speciális ellátás érdekében Pécsről mentőhelikoptert riasztottak.

A mentőhelikopter azonban nem szállt le Kecelen, hanem a várostól ötven kilométerre lévő jakabszállási reptéren lszállt ás tankolt. Az esetkocsi ide szállította gyerekeket, ahol a helikopter csak a súlyosabbik állapotban lévő, kisebbik fiút vette fel, a másikat a mentő vitte Szegedre.

- Miért nem volt elég üzemanyag a mentőhelikopterben? - kérdeztük Győrfi Pált az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét. Győrfi azt válaszolta: a Dél-Alföldön még nincs légi mentőbázis, ezért Pécsről kellett a gépnek felszállnia, ám - a gyors bevetés érdekében - a mentőhelikoptereket csak nyolcvan-száz kilométerre elegendő üzemanyaggal látják el. A pilóta a levegőben tudta meg, hogy a gyerekeket a területileg illetékes szegedi klinika fogadja, ezért tankolnia kellett, amire csak a jakabszállási reptéren volt lehetőség. Arra a kérdésre, hogy miért csak az egyik kisfiút vitte el a helikopter, a szóvivő azt mondta: azért, mert ezek a gépek csak egy sérült ellátására vannak felszerelve. Hozzátette: a nagyobbik kisfiú állapota egyébként sokkal stabilabb volt, mint az öccséé.

Túri Sándor péntek délután azt mondta: a gyerekek nincsenek túl az életveszélyen, a kisebbik fiú lélegeztető gépen van.

Az esettel kapcsolatban a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság életveszélyt okozó testi sértés vétségében, ismeretlen tettes ellen indított nyomozást.

(forrás: tudósítónktól)


Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.