A Fidesz az államtitkári béremelés visszavonását követeli

A Fidesz felszólítja Gyurcsány Ferenc kormányfőt, hogy május 1-től vonja vissza az államtitkárok fizetésének növeléséről hozott döntését - közölte a párt szóvivője pénteken, Budapesten.

Szijjártó Péter - aki a parlament épületében, a kormányfő dolgozószobájának közelében tartott sajtótájékoztatót - úgy fogalmazott: míg a kormány az emberek életét az elvonásokkal nehezíti, addig az államtitkároknak, szakállamtitkároknak 20-25 százalékos béremelést ad.

A Fidesz azt is várja Gyurcsány Ferenctől, gondoskodjon arról, hogy az államtitkárok fizessék vissza az államkasszának a fizetés növekedéséből keletkezett többletet.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc azt ígérte a megszorítások kapcsán, hogy az állam és az államapparátus magán kezdi a megszorításokat. Közölte: úgy tűnik, ez is hazugság  volt. Emlékeztetett arra, hogy a sajtó hozta nyilvánosságra az államtitkárok fizetésének emelését.

Szijjártó Péter közölte: jelenleg 950 ezer forintot keres egy államtitkár, ám a kormányfő mostani döntésének eredményeképpen 1,1-1,2 millió forint közötti lett az államtitkárok többségének fizetése. Hozzátette: a növekmény mértéke több, mint egy tanár egy havi fizetése és csak a megemelt összeg éves szinten 165 millió  forint többletkiadást jelent a költségvetésnek.

A tájékoztatón megjelent Szetey Gábor, a kancellária személyügyi államtitkára, aki közölte: Gyurcsány Ferenc kormányfőként több mint két éve nem veszi fel a fizetését, hanem ezt jótékony célra utalja  át minden hónapban. Közölte: a mostani döntést a bevezetett teljesítményértékelési rendszer alapján hozta meg a kormányfő.

Az államtitkár közölte: a kormány betartotta ígéretét és egyharmadával csökkentette az államtitkárok, szakállamtitkárok számát. Ez az Orbán-kormány időszakához viszonyítva is csökkenés - tette hozzá. A mostani döntésről elmondta: a kormányfő a bevezetett új teljesítményértékelési rendszer alapján emelte meg egyes  államtitkárok, szakállamtitkárok fizetését.

Szetey Gábor kiemelte: egy teljesítményértékelési rendszer alapján differenciálják a fizetéseket, nem úgy, mint az Orbán-kormány idején, amikor "többször előfordult, hogy tíz havi jutalmakat fizettek ki bizonyos államtitkárok, helyettes államtitkárok részére".

Szijjártó Péterhez szólva Szetey Gábor azt mondta, bármikor szívesen ad egy kávé mellett tájékoztatást a fideszes politikusnak a teljesítményértékelési rendszer alapelveiről. Szijjártó Péter ennek ellenére úgy fogalmazott, "nagyon határozottan szeretném megkérni arra, a miniszterelnöknél határozottan indítványozza, hogy május 1-től ezt a döntését vonja vissza".

A Fidesz szóvivője arra a kérdésre, mi a véleménye a képviselői költségtérítésről, arról, hogy Lázár János fideszes képviselő valamivel több mint ötmillió forint költségtérítést vett fel egy év  alatt, nem válaszolt. A parlament honlapján található információ  szerint az említett fideszes képviselő 2005-ben 5 millió 292 ezer  forintot vett fel az Országgyűléstől költségtérítés címén.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte, a Fidesz nyitott arra, hogy a költségtérítés ügyéről ötpárti egyezetés legyen, ám - tette hozzá - a kormányoldal részéről ehhez a készség  és a kezdeményezés egyaránt hiányzik.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.