Haladékot kapott az ORFK

Harmincnapos haladékot kapott a Fővárosi Bíróságon az Országos Rendőr-főkapitányság, hogy nyilatkozzon azokról az intézkedésekről és utasításokról, amelyekre az őszi zavargások idején hivatkozott. A rendőrség a Társaság a Szabadságjogokért Alapítvány kérésére számos intézkedéssel kapcsolatban megtagadta a választ, a TASZ ezért fordult bírósághoz.

Az alapítvány, amely újabban számos állami szervezetet késztet jogi védekezésre, közérdekű adatkéréssel fordult Bene László országos rendőrfőkapitányhoz. A TASZ azt kérte, a rendőrség valamennyi hatályban lévő utasítását és intézkedését hozza nyilvánosságra, így tegye lehetővé, hogy az állampolgárok ellenőrizhessék, törvényesen léptek-e föl ellenük az ősz folyamán. Az ORFK mint alperes, a kérésnek részben eleget téve válaszolt a TASZ-nak, de 27 esetben - bűnüldözési és bűnmegelőzési célokra hivatkozva - megtagadta a tájékoztatást.

- A bíróság nehéz helyzetben van - fogalmazott tegnap dr. Pataki Árpád bíró. Hozzátette, az információ megtagadása miatt nem ismerhető meg pontosan, mit is kért a TASZ. Ezért a 30 napos határidővel a bíróság lehetőséget ad az alperesnek arra, hogy indokolja a nyilvánosság megtagadását. Az új tárgyalásra június 4-én kerül sor.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.