Erős euró, stabil kamat

Nem változtatott a 3,75 százalékos irányadó kamaton az Európai Központi Bank (EKB), de nyitva hagyta a kaput a további emelések előtt az inflációs veszélyekre hivatkozva. Az erős euró azonban fékezi az ármozgást.

A folyamatokat nagy figyelemmel kell követni - hangoztatta tegnapi sajtóértekezletén Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke, s megfigyelők szerint ezzel arra utalt, hogy a márciusban 3,75 százalékos irányadó kamatot esetleg tovább kell emelni, az erőteljes gazdasági növekedés, hitelkereslet, s bérnövelések nyomán. Nem szólított föl ugyanakkor éberségre, amivel a várható kamatemelésre szokott figyelmeztetni. A piaci elemzők arra számítanak, hogy júniustól mehet fel a kamat négy százalékra. Az EKB egyébként 2005 decembere óta összesen hétszer vitte feljebb a kamatot, esetenként negyed-negyed százalékponttal. A csütörtöki frankfurti döntés bejelentése előtt az euró kétéves csúcsot ért el a dollárral szemben (egy euró csaknem 1,35 dollárt ért), a jenhez képest 160,5-es szinten történelmi rekordot döntött. Az erős árfolyam tompítja például az energiahordozók drágulásából fakadó inflációs hatásokat, ám a kurzus a mai szinten már az exportra termelő cégek aggodalmait is fokozza. A gyenge dollár a másik oldalon viszont serkenti az amerikai kivitelt, miközben a jegybankot dilemma elé állítja: az inflációs veszélyt korlátozza-e, avagy legyen-e tekintettel a gazdasági növekedés lassuló ütemére.

Az Allianz Dresdner csoport elemzése szerint az EKB lezárhatja a kamatemelési ciklust, hiszen az infláció 1999 óta először abban a sávban maradhat, ahol a központi bank látni szeretné, vagyis valamivel két százalék alatt. A szakértői anyag túlzottnak tartja a béremelések miatti inflációs félelmeket is.

Trichet jelezte: az év első negyedében is erőteljes maradhatott a gazdasági növekedés. Az Eurostat tegnap tette közzé a tavalyi, negyedik negyedév részletes adatait. Az eurózóna 3,3, az EU 2006-ban még 25 tagállama pedig 3,5 százalékkal bővült. Az év egészében 2,7, illetve 2,9 százalék volt az ütem, szemben az előző évi 1,4, illetve 1,7 százalékkal. A negyedik negyedévben tíz százalék feletti ütemet diktált Észtország és Lettország, de gyorsan növekedett Szlovákia, Szlovénia, Lengyelország, Litvánia és Írország is. A 3,4 százalékos magyar adattól elmaradva bővült Belgium, Olaszország és Portugália.

Az idén a bruttó hazai termék (GDP) 2,8 százalékkal, jövőre 3,2 százalékkal nő, az infláció átlagos mértéke 2007-ben 6,8 százalék lesz - ismertette Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója az intézet prognózisát. A cég már áprilisban 25 bázispontos kamatcsökkentést vár, az év végére pedig 6,75 százalékra süllyedő alapkamatot. A 12 havi infláció decemberben 4,5-5 százalékra eshet, a jövő év egészére pedig 3,5 százalékos átlagos fogyasztóiár-indexet várnak. Ehhez 2006-ban és 2007-ben is 250 forintos átlagos euró-árfolyamot prognosztizál az intézet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.