Az öntudatos habzsolás korszaka

A jobboldal túlságosan szoros közelségbe került az egyházakkal - állította egy katolikus fórumon Tölgyessy Péter. Nagy erőkkel tüzelt a baloldal felé is: szerinte a vatikáni szerződést azért kötötték meg, hogy kádári módra megvásárolják az egyházakat.

Húzónévként Tölgyessy Péter tartotta a nyitó előadást a Magyar Pax Romana katolikus értelmiségi egyesület tegnap kezdődött kongresszusán. Az alkotmányjogász - hajdan az SZDSZ elnöke, később a Fidesz képviselője volt - az állam és az egyház viszonyát elemezte.

Az egyházakkal szembeni fellépés még a nyolcvanas években is az üldöztetés határát súrolta - jellemezte Tölgyessy az államszocializmus korszakát. Az állam igyekezett beépülni az egyházak életébe, és ezt sikerrel tette: az alkotmányjogász nem árult el részleteket, de érzékeltette, hogy az általa látott ügynöklisták számos meglepetést tartogatnak.

A rendszerváltás sok tekintetben felkészületlenül érte az egyházakat, majd két-három olyan év következett, amikor az egyházak érezték, hogy robbanásszerűen megnövekedtek a lehetőségeik. Aztán az "öntudatos habzsolás időszaka" jött, ami Tölgyessy szerint a "jól megfogható erőforrások megszerzésében" nyilvánult meg.

Közben a jobboldalon kialakult az a képzet, hogy az a becsületesség jele, ha valaki formális szertartások szerinti hitéletet él: minden más politikailag alacsonyabb rendű. Egyre erőteljesebbé vált a közeledés, olyan protestáns egyház is akadt, amely szinte öszszenőtt a jobboldallal.

Teljesen törvényes, ha az egyházak politikai kérdésekben is állást foglalnak, de tudniuk kell: akkor a válasz is politikai lesz. Tudniuk kell azt is - folytatta -, hogy ez nem feltétlenül bölcs lépés a részükről. Politikai állásfoglalásaikkal ellenérzéseket váltanak ki a nem mélyen vallásos emberekből: márpedig ők alkotják a társadalom nagy részét, és ők azok, akiket az egyházak szeretnének elérni.

Kijutott a bírálatból a baloldalnak is. Tölgyessy a katolikus egyház támogatásáról szóló vatikáni megállapodásra utalva úgy vélte, hogy a szerződést megkötő Horn Gyula miniszterelnök "jó kádári módra" meg akarta vásárolni az egyházakat. Tölgyessy állította, hogy saját fülével hallotta Horn szájából: a szerződéstől azt várja, hogy az egyházak aktívan támogatni fogják a baloldalt. (Kérdés, így emlékszik-e a volt kormányfő is, de őt lapzártánkig nem sikerült elérnünk.)

Az alkotmányjogász óva intett attól, hogy az egyházak tíz-tizenöt évvel ezelőtti témákat kezdjenek el újra megvitatni. Nagy indulatok munkálnak a társadalomban, gyors orvosság nincs. Lassú megnyugvásra lenne szükség, akkor is, ha a pártok a táboruk feltüzelésével vannak elfoglalva. Tölgyessy szerint a politikai háborúskodás fenntartására hatalmas ipar és infrastruktúra alakult ki, nincs jele annak, hogy a közeljövőben változna a helyzet. Mégis: tudnunk kell, hogy melyik a jó irány.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.