Egy százasból kijöhet a roamingdíj a nyáron

Már a nyári vakációra, júliusra percenként nettó 40 eurócentre (98 Ft) csökkenhet Európa-szerte a kezdeményezett mobilhívásokért felszámolt percdíj, s 15 eurócentre (37 Ft) a fogadottaké – ezt szavazta meg csütörtökön, óriási többséggel az Európai Parlament ipari bizottsága, amely a barangolás nagykereskedelmi percdíját pedig egységesen 23 eurócentben (56 Ft) maximálná.

A számokon májusban a strasbourgi plénum, majd júniusban a tagállamok tanácsa változtathat ugyan, de az irányvonal világos: az EP – szembeszegülve a mobilszolgáltatókkal – az Európai Bizottságnál is drasztikusabb csökkentést akar. Jelenleg a kiskereskedelmi átlag percdíj nettó 1,15 euró (282 Ft), az ötszöröse a nagyker árnak, azaz annak a költségnek, amibe a vendéghálózat használata ténylegesen kerül az előfizető saját szolgáltatójának. Egyes országkombinációkban a kisker ár az átlagdíj többszöröse.

A maximált díjszabás automatikusan vonatkozna minden előfizetőre, tehát nem nekik kell a csökkentett árat elintézniük. Az árkorlát az adatátvitelre, SMS-ekre és MMS-ekre nem vonatkozna. – Az EP külön rendelkezést fogadott el, amelyben tiltja, hogy a barangolási díjak csökkentése nyomán kieső bevételt a szolgáltatók más, például belföldi díjtarifák emelésével kompenzálják. Reméljük, hogy a fogyasztóknak biztosított könnyebbség nem hat hátrányosan az ágazat dolgozóira és az érintett iparágak gazdasági teljesítményére - nyilatkozta Herczog Edit (MSZP), a bizottság tagja. A BEUC, az európai fogyasztóvédelmi szövetség az új árakat is túl magasnak tartja. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.