Szennyvíztisztító "EB": start után Csepelen

Várhatóan április végén kezdik el a 2010-re elkészülő csepeli központi szennvyíztisztítóhoz kapcsolódó, megközelítőleg egy kilométer hosszúságú átvezető csőpár Duna-meder alatti sajtolását. Mint arról már beszámoltunk, ezen az ikervezetéken keresztül érkezik majd a telepre Buda jelentős területének szennyvize. Ha elkészül a budai összekötés, a kivitelezők hozzálátnak a pesti oldali átvezetéshez, a csőpár sajtolásához szükséges indító- és fogadóaknák jelenleg készülnek.



Az ÉlőDuna projekt névre keresztelt központi szennyvíztisztító telep kivitelezési munkálatai idén év elején kezdődtek, a létesítményt várhatóan 2010-ben adják át. Az eddig eltelt csaknem négy hónapban a 70 ezer négyzetméteres területen mintegy négy kilométernyi belső falrendszer (a szennyvíztisztítás egyik állomásánál használatos úgynevezett labirintusfal) épült meg. A tizenöt futballpályát kitevő területen az első negyedév végéig 9200 köbméter szerelőbetont, 32 ezer köbméter szerkezeti betont és mintegy 5,2 tonna betonacélt használtak fel. (Összehasonlításképp: egy 60 lakásos, manapság elterjedt vasbetonvázas társasház betonvázához mintegy kétezer köbméter betonra van szükség.)

A központi tisztítómű építésével párhuzamosan halad a hozzá kapcsolódó - a már említett ikerátvezetéseken túli - beruházások kivitelezése is: márciusban átadták a kivitelezőknek azt az építési területet, ahol 2008 nyaráig készül el a leendő tisztítóművet övező mintegy 1,5 kilométer hosszúságú árvízvédelmi gát.

Az ÉlőDuna egyébként jelenleg Közép-Kelet-Európa legjelentősebb környezetvédelmi beruházása, amely alapjaiban korszerűsíti Budapest szennyvíztisztítási rendszerét és technológiáját. Emelett nagyban megnöveli a kapacitást, a fővárosban naponta keletkező 600 ezer köbméternyi szennyvízből 350 ezernyit kezelnek majd Csepelen. Néhány éven belül pedig a mai 50-ről 92-95 százalékra emelkedik a biológiailag megtisztított szennyvízmennyiség aránya. A Csepel-sziget északi részén megvalósuló létesítmény zárt rendszerű lesz, berendezései megfelelnek majd a legszigorúbb zaj- és szagkibocsátási normáknak, ezáltal a tisztítómű és környezete teljesen szagtalan marad.

Várhatóan április végén elkezdik a szennvyíztisztítóhoz kapcsolódó, megközelítőleg egy kilométer hosszúságú átvezető csőpár Duna-meder alatti sajtolását. Mint arról már beszámoltunk, ezen az ikervezetéken keresztül érkezik majd a telepre Buda jelentős területének a szennyvize. Ha elkészül a budai összekötés, a kivitelezők hozzálátnak a pesti oldali átvezetéshez, a csőpár sajtolásához szükséges indító- és fogadóaknák jelenleg készülnek. A központi szennyvíztisztítóhoz tartozik a budai főgyűjtő csatorna, három átemelőtelep (ferencvárosi, albertfalvai, kelenföldi), a folyó alatti átvezetések, a csepeli árvízvédelmi mű, a komposztáló telep, valamint külső közlekedési infrastruktúra megépítése is. A teljes beruházás 428,7 millió euróba (hozzávetőleg 110 milliárd forint) kerül, ennek 65 százalékát az EU Kohéziós Alapja finanszírozza, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros állja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.