Energia, hatalom

Másképp vélekedik a hazai zöldenergia lehetőségeiről a gazdasági és a környezetvédelmi tárca. A GKM szakállamtitkára szerint lehetetlen elérni a klímaváltozás visszafogása érdekében 2020-ig kitűzött uniós célt, vagyis az alternatív energiák húszszázalékos arányát.

Felsmann Balázs 14-16 százalékot tart reálisnak. Persányi Miklós ezzel szemben nem tartja elképzelhetetlennek a húsz százalékot, amit többek közt azzal is alátámaszt, hogy a 2001-ben 2010-re vállalt 3,6 százalékos küszöböt már 2005-ben sikerült teljesíteni.

Igaz ugyan, hogy tavaly a zöldenergiának az áram- és energiatermelésen belüli aránya némileg visszacsúszott az egy évvel ezelőtt már egyszer átlépett 5 százalék alá, ám a szakminiszter szerint a fokozódó energiafogyasztással egyre inkább megjön a beruházók kedve befektetni a megújuló energiába.

Ehhez pedig hazánkban megvan a lehetőség, hogy csak a mezőgazdaságban lévő biomassza-potenciált, a piacon egyre nehezebben eladható gabonakészletek új felhasználási lehetőségét, az energianövény-divatot említsük. Csakhogy ehhez új szabályozókra is szükség volna, amikkel a gazdasági tárca eddig nem nagyon iparkodott, vagy ahogy a liberálisok erős emberének tárcájáról Persányi meg is jegyezte - e téren mindig is "túl óvatos volt".

Ha az SZDSZ belső mozgásait és erőviszonyait tesszük mérlegre, a megújuló energiák híveinek nincs sok okuk optimizmusra. Hogy a szakminiszter meddig marad, ma még nem tudjuk, de jelenleg nagy az esély, hogy helyére - legalábbis a környezetvédelmet tekintve - kevésbé szakértő utód érkezik. A kulisszák mögött hatalmi alkuk kötődnek.

A klímaváltozás órája azonban ezektől függetlenül ketyeg.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.