A sárkány és a szamuráj közösen olvasztja a jeget

Lehet-e két prímás Ázsiában? - erre a kérdésre is választ keres Wen Jiabao kínai miniszterelnök szerdán kezdődött háromnapos japán útja során. A két kelet-ázsiai hatalom politikai kapcsolata Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő alatt - a Jaszukuni-szentélyben tett látogatások miatt is - megromlott, de az utód, Abe Sindzo tavaly októberi, jégtörőnek mondott pekingi látogatásával új lendületet kapott.

Japán és Kína amellett, hogy stratégiai együttműködésre törekszik, egymásra van utalva (a kétoldalú kereskedelem az elmúlt tíz évben megnégyszereződött), de egyúttal tart is a másiktól. Kínában a japánoknak a második világháborús történelemhez való hozzáállását nem nézik jó szemmel. Rendre kifogásolják, ha politikusok felkeresik a Jaszukuni-szentélyt, amely többek között háborús bűnösöknek is emléket állít. Ugyancsak sok vita folyik a történelemtankönyvekről, a háború idején prostitúcióra kényszerített nőkről. A szigetország növekvő katonai aktivitásával kapcsolatban is komoly fenntartásokat táplálnak Pekingben, míg Japánt a kínai hadsereg átláthatatlan költségvetése aggasztja.

A két országnak területi vitája is van, a Kelet-kínai-tenger mindkét fél által igényelt területein ráadásul jelentős gázlelőhelyek vannak. A kínai Xinhua hírügynökség és a japán Jomiuri Simbun által közösen, egyetemisták körében az elmúlt hetekben készített felmérés szerint egyébként a japán és kínai diákok közel kilencven százaléka szeretne jobb kétoldalú kapcsolatot, de több mint ötven százalékuknak nem rokonszenves a másik ország.

A Szöult is útba ejtő Wen a média által "jégolvasztónak" nevezett látogatása egyébként azért van sikerre ítélve, mert a kényes kérdések - például a történelemé vagy Tajvané - Tokióban nem kerülnek elő. A két miniszterelnök szerdán "stratégiai és kölcsönösen gyümölcsöző" gazdasági-környezetvédelmi kooperációról állapodott meg. Kína a világ egyik legnagyobb üvegházhatást növelő szén-dioxid-kibocsátója, amelynek csökkentésében a japán technológia nagyon sokat segíthet. A kétoldalú kereskedelem meghaladja az évi kétszázmilliárd dollárt, Japán első számú kereskedelmi partnere pedig Kína. A látogatással kapcsolatos még az is, hogy szerdán Peking eltörölte a japán rizsre vonatkozó négyéves importtilalmát.

Phenjan bezár, ha megkapja a pénzét

Észak-Korea huszonnégy órán belül megkezdi jongbjoni atomreaktorának bezárását, amint megkapja a makaói Banco Delta pénzintézetben zárolt számláin lévő 24 millió dollárját - közölte szerdán Szöulban Bill Richardson volt amerikai ENSZ-nagykövet, aki háromnapos látogatást tett Észak-Koreában. Elmondása szerint a phenjani kormány, amint megkapja a pénzt, 24 órán belül visszahívja az országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit is, akik figyelemmel kísérhetik a jongbjoni műveleteket. Washington korábban azért kérte a számlák zárolását, mert szerinte az ott tartott betétek pénzmosásból származnak. A blokkolást azzal tudták elérni, hogy a Banco Deltát tilalmi listára helyezték, azt állítva, hogy együttműködik a pénz kifehérítésében. Észak-Korea e büntetőintézkedés miatt korábban meg is szakította a hatoldalú tárgyalásokat atomprogramja felszámolásáról. (Munkatársunktól)

Mosolydiplomácia Tokióban
Mosolydiplomácia Tokióban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.