Szafariparkból érkezett a zsiráf

Tíz év alatt megnégyszerezte látogatóinak számát az idén negyvenéves győri állatkert, amelyet 1996-ban - az érdeklődés hiánya és a környezetvédők kifogásai miatt - be akartak zárni.

Az ország leglátványosabban fejlődő vadasparkja lett a győri Xantus János Állatkert, mely megújult terráriumházzal húsvétkor ünnepelte megalapításának 40. évfordulóját. Tíz évvel ezelőtt csaknem lakat került az állatkert kapujára, mert az intézménynek nem volt valódi tulajdonosa, működtetője - önkormányzati létesítményként akkor éppen a sportigazgatósághoz tartozott -, s elpártoltak tőle a látogatók is. Külföldi környezetvédők az állattartás körülményei miatt tiltakoztak.

Andréka György igazgató személyében ismert szakembert találtak, aki egy közhasznú társaság élén vállalta a kert megújítását: nőtt a látogatók száma, tavaly már 150 ezren nézték meg az élményparkot.

A népszerűség egyik titka az, hogy megszüntették a ketreces állattartást, s egy-egy fajt nem elszigetelten, hanem hármat-négyet életközösségben mutatnak be. Andréka György szerint segítette fejlődésüket az állatvédelmi törvény 2001-es végrehajtási rendelete, amely meghatározta a vadasparkok működésének feltételeit, s előírta az állattartás körülményeit. Rekonstrukciójuk eredményeképpen a tavaly lejárt működési engedélyüket meghosszabbították.

A korábban igen népszerű osztrák gänsendorfi szafaripark megszűnése után a győri létesítmény zsiráfot, antilopot és más állatot fogadott be, ezzel is növelve vonzerejét. Az idén hat új fajt mutatnak be a látogatóknak, köztük a varacskos disznót és a huszármajmot is.

A fejlesztések legújabb eredménye a Dél-Amerika Ház. A megújult terráriumban dél-amerikai és délkelet-ázsiai medence található. Közös helyre kerültek itt a leguánok és a selyemmajmok is, de vannak pápaszemes kajmánok, kígyók, békák és mézmedvék is.

A beruházás 200 millió forintba került. A szükséges öszszeget saját erőből, pályázatokból és városi támogatásból teremtette elő az állatkert.

Nõtt a látogatók száma a gyõri állatkertben
Nõtt a látogatók száma a gyõri állatkertben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.