Veszélyben három dél-dunántúli település vízkészlete

Több dél-dunántúli települést veszélyeztet két egykori hulladéktároló szennyezett altalaja - erről a Baranya megyei Hidas községben tartott sajtótájékoztatót Bonyhád, Mecseknádasd és Hidas polgármestere.

A három település közelében található az az egyhektáros terület, ahol a hatvanas-hetvenes években a Budapesti Vegyiművek Zrt. jogelődje fémhordókban tárolta a cégnél folyó tetraklór-benzolgyártás melléktermékeit. Az egykori tároló területe alatt a talajvízben a tetraklór-benzol mértéke 200-250-szerese a megengedettnek. A vegyiművek ez ellen úgy védekezik, hogy a talajvizet speciális kutakkal megcsapolja és összegyűjti, majd megtisztítja. A tisztítást a Pécsváradi Vízmű Kft. végzi bérmunkában. A cég február végén leállt a tisztítással, mivel a vegyi művek akkorra már több tízmillió forinttal tartozott a cégnek.

Erre a tarthatatlan helyzetre akarták felhívni a figyelmet a közeli települések irányítói. A polgármesterek attól tartanak, hogy a vegyiművek végképp felhagy a terület rendbetételével, s akkor a talajban áramló mérgek veszélyeztetik az itt élő 20 ezer ember egészségét. Ezért a településvezetők azt sürgetik, hogy a kormány tegyen lépéseket az áldatlan állapot felszámolására.

A sajtótájékoztatót követően Eifert Gyula, a vegyiművek vezérigazgató-helyettese érdeklődésünkre elmondta: a részvénytársaság - várhatóan - két hét múlva túljut pénzügyi nehézségein, s akkor újraindulhat a hidasi víztisztítás. Eifert nem titkolta, hogy a cég tavaly ősszel csőd közeli helyzetben volt, ezért tulajdonos és vezetőségváltás volt a társaságnál. Mostanra sikerült újra hitelképessé tenni az évi négymilliárd forintos árbevétellel kalkuláló, 200 embert foglalkoztató céget. A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy Hidas határában - várhatóan - 2012-ig kell kiemelni és tisztítani az egykori tároló alatti vizet, azt követően a tetraklór-benzol már nem haladja meg a határértéket a talajvízben.

A vegyiműveknek a dél-baranyai Garé község határában is volt egy veszélyeshulladék-tárolója. A garéi tárolóban őrzött 60 ezer fémhordót az ezredfordulón a vegyiművek égetőműbe szállította. Ám a tároló alatti talaj Garében is elszennyeződött, így ott is szükség van a talajvíz tisztítására. Ez a munka Garéban is leállt a vegyiművek pénzügyi nehézségei miatt. Eifert szerint két hét múlva a garéi talajvíz tisztítása is folytatódik. Ugyanakkor a vezérigazgató-helyettes hozzátette: a volt garéi tároló alatt lévő, 100 ezer tonnányi szennyezett föld megtisztítására a vegyiművek saját erőből nem képes, ez a több milliárd forintos munka állami támogatás nélkül elképzelhetetlen.

 Pécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.