Új uniós szabály lép életbe a sofőrök pihenőidejéről

Ma lépnek életbe az Európai Unióban a teherautó és a buszsofőrök vezetésére és pihenő idejére vonatkozó új szabályok, amelyek a közlekedés biztonságának javítását célozzák.

Az új szabályok között szerepel egyebek mellett, hogy a sofőrök hetente 56 óránál nem vezethetnek többet, s 24 órán belül kilenc órányi pihenőidőt kell beiktatniuk az eddigi nyolc óra helyett.

Eltörlik többek között a turista buszok sofőrjeire vonatkozó kivételt, amelynek értelmében ők folyamatosan 12 napig ülhettek a volán mögé.

Új szabály az is, hogy a sofőröknek hetente minimum 45 óra szabad időt kell biztosítani. Mindeddig lehetőség volt arra, hogy a buszsofőrök 12 munkanap után vegyék ki pihenőnapjaikat.

A módosított szabályozás ellen március közepén nagyszabású buszos tüntetést tartottak Brüsszelben, az akcióra a kontinens számos országából érkeztek résztvevők. A buszsofőrök az új rendszert kedvezőtlennek vélik, egyebek mellett azzal érvelnek, hogy a buszos társas utak jelentős része hosszabb hat napnál, azaz a pihenőnapjaikat ezentúl külföldön kellene eltölteniük, nem pedig otthon, családjuk körében, ahogy eddig megszokták. A buszos cégek tulajdonosai pedig azért bírálják a rendeletet, mert az jelentős pluszköltségeket és munkaszervezési gondokat ró rájuk, ami akár még több vállalat megszűnéséhez is vezethet. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.