Rejtélyes halálesetek egy kanizsai társasházban

Nagykanizsa egyik ötvenkét lakásos társasházában húsz év alatt tizenketten haltak meg daganatos betegségben, három lakónál pedig a közelmúltban diagnosztizáltak az orvosok rákot. A ház lakói attól tartanak, hogy az épület alagsorában működő elektromos transzformátor okozza a betegségeket.

A társasház lakóinak kérésére Bizzer András nagykanizsai önkormányzati képviselő kezdeményezett vizsgálatot annak érdekében, hogy kiderüljön, mi okozza a megbetegedéseket. A képviselő tudósítónknak elmondta: osztja a lakók aggodalmát, mivel szerinte is több mint furcsa az, ha egy ház lakói közül ilyen sokan válnak rákos beteggé. Ráadásul - tette hozzá - lehet összefüggés a betegségek és a transzformátor között. Az épület ugyanis öt lépcsőházból áll, a transzformátor az ötödik alagsorában található, s - egy kivételtől eltekintve - csak a négyes, valamint az ötös lépcsőházban lévő lakások lakóinál diagnosztizáltak rákot az orvosok. Mindezek miatt Bizzer András a nagykanizsai közgyűlés legutóbbi ülésén átfogó vizsgálatot indítványozott.

Kelemen Marcell, a város jegyzője érdeklődésünkre elmondta: a képviselő javaslata nyomán a napokban megkeresik az ÁNTSZ-t, az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutatóintézetet, valamint a transzformátort működtető E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt.-t, hogy kiderítsék, okozhatta-e a megbetegedéseket a berendezés.

A készüléket üzemeltető áramszolgáltató az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében azt írta: a nagyfeszültségű elektromos berendezések egészségkárosító hatását nem támasztják alá tudományos megfigyelések, és az eddigi vizsgálatok szerint a transzformátorállomásokban az elektromágneses sugárzás értéke a megengedett egészségügyi határértékeken belül marad. Mindezek ellenére az áramszolgáltató azt ígérte, hogy újabb vizsgálatokat végeznek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.