Euronyolcak: alkotmány kéne

Bizakodóan ítéli meg az európai alkotmány jövőjét a nyolc államfő rigai fóruma. Sólyom László köztársasági elnök szerint a nemzeti kisebbségi kérdés felvetése nélkül nem lehet beszélni Európa távlatairól.

Ezúttal a lett főváros ad otthont nyolc európai állam - Finnország, Portugália, Olaszország, Ausztria, Lettország, Németország, Magyarország és Lengyelország - államfőinek immár hagyományosnak mondható konzultációjának. A rendszeres találkozók gondolatát 2003-ban Portugália vetette fel; a mostani, negyedik összejövetelen Európa globális szerepével, a földrész jelenével és jövőjével kapcsolatos kérdések szerepelnek. A kötetlennek és bizalmas jellegűnek minősített kétnapos eszmecserék keretében magyar kezdeményezésre külön napirendi pontként szerepel ma a környezetvédelem. Ezt egyebek között az is indokolja, hogy a tárgyalóasztalnál öt olyan államfő foglalt helyet, aki már csatlakozott a Sólyom László által útnak indított ún. zöldelnökök hálózatához.

A tegnapi nyitótanácskozáson főként az európai alkotmány sorsáról konzultáltak a jelenlevők. A delegációkhoz közel álló források szerint a felszólalásokat általában a derűlátás jellemezte. Az államfők úgy ítélik meg, hogy van lehetőség továbblépésre, hiszen a konvent által kidolgozott dokumentumot minden állam aláírta.

Mint Sólyom László a tanácskozás szünetében magyar újságíróknak kifejtette, beszédében tisztázandónak mondta az EU-n kívüli Európa és az unió viszonyát. Miközben számolni kell az egyes államok közötti gazdasági és politikai különbségekkel, a szóban forgó országokat közös kultúra fűzi egymáshoz - hangsúlyozta.

Ennek kapcsán a magyar államfő úgy fogalmazott, hogy a nemzeti kisebbségek kérdésének felvetése nélkül nem lehet az unió távlatairól beszélni. Ez nem sajátosan regionális probléma, hanem összeurópai ügy. Emlékeztetett rá, hogy a kisebbségi kérdést az uniós alkotmány perszonális jogként kezeli. Ugyanakkor viszont Sólyom László érvelése szerint a nemzeti kisebbségeket kollektív jogok illetik meg. - Beszéljünk a jogok nyelvén, és akkor teljesen világos, milyen jogokra van szükség ahhoz, hogy az unió jövője valóban pozitív legyen - hangoztatta a köztársasági elnök. Sólyom László úgy fogalmazott, hogy a nyitótanácskozáson Oroszország neve fel sem merült. E kérdés azzal összefüggésben vetődött föl, hogy egy orosz újság szerint a rigai fórum munkája civakodásba fulladhat, mivel a résztvevők nézetei jelentősen eltérnek Oroszország európai helyének és szerepének megítélését illetően.

Kaczinsky lengyel államfő - egyéb elfoglaltságaira hivatkozva - nem vett részt a nyitómegbeszélésen, de a további konzultációkat lehetővé tevő esti közös államfői vacsorán már jelen volt.

Sólyom László Heinz Fischer osztrák és Vaira Vike-Freiberga lett elnök asszony társaságában
Sólyom László Heinz Fischer osztrák és Vaira Vike-Freiberga lett elnök asszony társaságában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.