Fidesz-hadviselés az OVB ellen

Kedden Navracsics Tibor frakcióvezető nemzetközi sajtótájékoztatón szólította föl a kormányt: tegyen lépéseket az OVB függetlenségének és pártatlanságának helyreállítására.

Ezúttal is megismételte: Szigeti Péter és az általa vezetett testület politikailag elfogultan működik, és sorozatosan a Fidesz kárára dönt a népszavazási kérdésekről. Arra, hogy a Fidesz megelégedne-e Szigeti Péter távozásával, azt mondta: akkor lennének elégedettek, ha az OVB kapcsán helyreállna a közbizalom. De nem a Fidesz dolga eldönteni, hogy ez Szigeti Péter vagy a testület egészének kapcsán történhet-e meg. Arra sem adott konkrét választ, hogy a kormánynak milyen lépéseket kellene tennie, noha szerinte „egészen nyilvánvalóan látszik a politikai torzítás az OVB működésében”.

Navracsics Tibor „már-már tragikomikusnak” nevezte, hogy az Alkotmánybíróság azzal utalta vissza a választási bizottságnak az egyik, a tandíjról szóló népszavazási kérdést, hogy megalapozatlan volt az OVB érvelése, amelynek nyomán nem hitelesítették a kérdést, s erre az OVB arra hivatkozott: vannak más érvek is az elutasításra.

Munkatársunk felvetésére, hogy amikor másodszorra szavaztak a tandíjról szóló kérdésről, a paritásos választási bizottság 7:2 arányban döntött – tehát a Fidesz által delegált OVB-tagok közül is voltak olyanok, akik az elutasítás mellett álltak –, Navracsics Tibor úgy válaszolt: „Nem ismerjük a vita részleteit”. Arra pedig, hogy miért ne találhatott volna a választási bizottság egy másik, helytálló érvet az elutasításhoz, a frakcióvezető úgy reagált: nem tisztességes, hogy ha az Alkotmánybíróság határozata után a választási bizottság azt mondja: „jó, akkor csinálunk egy másik érvet”. A politikus visszautasította azt a feltevést, hogy a Fidesz revánsot szeretne venni az OVB-n és Szigeti Péteren, mert a népszavazásra szánt kérdései (tandíj, vizitdíj) nem mentek át a hitelesítési szűrőn.

Az előzetes tervek szerint holnap Orbán Viktor tart sajtótájékoztatót a népszavazásról.

Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az MTI-nek a Fidesz felszólítása kapcsán mindössze annyit mondott: a Fidesz az alkotmánnyal és az alkotmányos szervezetekkel vitatkozik, és ebben a vitában a kormány nem vesz részt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.