Duray Miklós: Nekem nincs hazám

Kárpótolni kell azokat a szlovákiai magyarokat, akiket 1945 és 1948 között kizárólag a nemzetiségi hovatartozásuk miatt fosztottak meg állampolgárságuktól és csak azért tartották őket bűnösöknek, mert magyarok voltak – jelentette ki Duray Miklós, a Hospodárske noviny pozsonyi napilapban tegnap megjelent terjedelmes interjújában.

A Magyar Koalíció Pártjának stratégiai kérdésekkel foglalkozó alelnöke így érvelt: -- Ezt a problémát nem csupán bocsánatkéréssel, hanem kárpótlással kell megoldani. Ha a meghurcoltaknak nem lehet visszaadni az elkobzott vagyonaikat, akkor anyagi kárpótlásban kell részesíteni mindannyiukat. S  ha ezt a lépést meg lehett tenni az árjásítás elszenvedőivel ( az elmúlt század negyvenes éveiben a vagyonuktól és ingatlanjaiktól megfosztott szlovákiai zsidókkal – a tud.megj.), akkor azoknak is igazságot kell szolgáltatni, akiket erőszakkal megfosztottak nemzetiségüktől.

 Duray Miklós arra a kérdésre, hogy az általa gyakran emlegetett tizenöt millió magyarnak hol van a hazája, így válaszolt: -- Ez egyéni megítélés kérdése. A haza összefügg az állampolgári és kollektív jogokkal, érzelmi kötődéssel, a történelem és a jelen összefonódásával, s azzal, hogy milyen a politika ott, ahol az illető él.

Ezután azt firtatták, vajon  neki személy szerint hol van a hazája?

– Nekem nincs hazám. Európai vagyok, de nem fűznek hazafias érzelmek egyetlen országhoz sem –  válaszolta Duray.

Kifejtette azt is, hogy az új pártvezetés legfontosabb célja jelenleg nem az autonómia valamilyen formájának a kivívása, hanem az MKP sikeres szereplése a legközelebbi választásokon. Az interjú további részében úgy vélekedett, hogy Bugár Béla már aligha tér vissza az MKP vezetésébe, s mostani befolyása a nemrég megválasztott új pártelnökségre a nullával egyenlő.

Duray Miklós nyilatkozatára valamennyi megkérdezett szlovák politikus úgy reagált, hogy a Benes-dekrétumok és a kárpótlások ügyét már végérvényesen lezárták, semmi sem indokolja, hogy újra napirendre tűzzék ezeket a kényes kérdéseket.

Anna Belousová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) alelnöke szerint Duray Miklós nyilatkozata ismét az ő feltevésüket igazolta, miszerint  az Magyar Koalíció Pártjának politikája az új vezetőség révén radikalizálódni fog.

Lapunk érdeklődésére Grigorij Meszezsnyikov neves szlovák politológus azt mondta, szerinte a stratégiai alelnök újabb indulatokat gerjeszt a szlovák polgárok és a politikusok között, akik Bugár Béla leváltása után amúgy is érzékenyebben reagálnak az új pártvezetés, különösen Duray megnyilvánulásaira.

Csáky Pál pártelnök annyit jegyzett meg, hogy az autonómiához hasonlóan a kárpótlás ügye sincs napirenden, ugyanakkor nem zárta ki, hogy az utóbbi kérdésről belső vitát tartanak.

 

Duray Miklós
Duray Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.