Azerbajdzsán is olimpiát akar rendezni

Azerbajdzsán köztársasági elnöke bejelentette, hogy az ország fővárosa, Baku megpályázza a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát.

"Évek óta álmodunk az ötkarikás játékokról és mostanra sportszakmailag és gazdaságilag is eljött az idő, hogy ezt valóra váltsuk" - jelentette ki az államfő, aki szerint 2000 óta 11, olimpiai esemény megrendezésére is alkalmas létesítmény épült fel a kaukázusi országban és további 14 szerepel a tervek között.

A Kaszpi-tenger partján fekvő Azerbajdzsán az egyik legnagyobb kőolajtartalékkal rendelkező ország, amely évek óta a legnagyobb gazdasági növekedést (30 százalék) produkálja az egész világon. A kilenc év múlva sorra kerülő ötkarikás eseményre eddig Madrid, Rio de Janeiro, Tokió, Doha és Prága jelentkezett, illetve az Egyesült Államokból Chicago vagy Los Angeles fog kandidálni.

Eredetileg Budapest is úgy tervezte, hogy pályázik a 2016-os rendezési jogra, de a megvalósíthatósági tanulmány szerint csak 2020-ra teremthetők meg a szükséges feltételek. A 2016-os helyszínt 2009-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.