Vasárnapi szó után pénteki

Három és fél millió muzulmán él Németországban. Sok török nyelvű újságból tájékozódhatnak, és most szóba került, hogy vallásuk kérdéseivel foglalkozzék a közszolgálati média. Politikai vita lett belőle.

A muzulmán hitű német lakosok is fizetnek tévé- és rádiódíjat, ezért őket is megilleti egy vallási műsor - érvelt Peter Voss, a német közszolgálati SWR rádió intendánsa, és a politikai viharral mit sem törődve, április 20-tól el is indítja az Islamisches Wort (Iszlám szó) című adást. Egyelőre csak az internetről letölthető két-három perces műsorról lesz szó, amit havonta egyszer újítanak meg. Ebben négy ismert muzulmán személyiség - két férfi és két nő, utóbbiak egyelőre ismeretlenek - olvassa fel aktuális vallási kérdésekről (kegyelem, könyörületesség, tolerancia, iszlám értékek, az állam és a vallás viszonya, vagy éppen az erőszak az iszlámban) írt jegyzetét. A véleményszabadságnak szigorú korlátjai lesznek, mert a szöveget - biztos, ami biztos - előre egyeztetni kell a vallási szerkesztőséggel, nehogy szélsőségesek kezébe kerüljön a közszolgálati mikrofon. Ha ez beválik, jöhetnek a rendszeres német nyelvű, muzulmán vallási rádióműsorok.

Vagy tévéműsorok. A ZDF közszolgálati adó tavaly azzal állt elő, hogy a vasárnap esténként sugárzott keresztény gondolatok (Wort am Sonntag) mintájára pénteken a muzulmánoknak is adna műsoridőt, Wort am Freitag címmel. A ZDF sem prédikációt sugározna, hanem közéleti témák a hívők szempontjából történő kommentálását, ahogy vasárnap este a katolikus és az evangélikus egyház képviselői teszik. Az ötlet azonban túl merésznek tűnt, így a ZDF most átkeresztelte a műsort Pénteki Fórumra (Forum am Freitag), ami csupán az interneten lesz hozzáférhető: muzulmánok vitatkozhatnak egymással etikai-világnézeti kérdésekről, amelyeket az iszlám szervezetek vezetői és a ZDF szerkesztői választanak majd ki.

A muzulmán szervezetek vezetői mindkét kezdeményezést üdvözölték, az ő szemükben mindez annak az elismerése, hogy a 3,5 millió németországi muzulmán végre a médiában is egyenrangú lehet.

A konzervatív német politikusok már kevésbé lelkesek: a baden-württembergi (ide tartozik a rebellis SWR rádió) CDU és a bajor CSU szerint a muzulmánok képviselete nem a közszolgálati média feladata, inkább a német társadalom alapértékeit kellene közvetítenie, ezzel járul hozzá a bevándorlók integrációjához. Aggódnak amiatt is, hogy előbb-utóbb mégis szélsőségesek kaparintják meg a mikrofont.

Hiába bizonygatja Peter Voss, hogy a németországi muzulmánok elsöprő többsége nem fundamentalista, bár ha továbbra is hagyják, hogy a közel-keleti vagy török rádió- és tévéadók olykor fanatikus műsoraikkal befolyásolják őket, akkor még azzá válhat. Épen német nyelvű, józan, az európai szabadságértékeket sugalló muzulmán vallási műsorokkal ennek elejét lehetne venni.

- A muzulmán gondolatok nemcsak az iszlám híveinek lehetnek érdekesek - tette hozzá Voss. A nehézséget az jelenti, hogy Németországban nincs muzulmán ernyőszervezet, félő, hogy az egymással is versengő kisebb vallási-politikai tömörülések a médiában egymásnak üzengetnek majd.

1990 óta működik a Magyar Televízióban a vallási műsorok szerkesztősége, akkor kötött megállapodást a tévé vezetősége nyolc tradicionális egyházzal. Csiszér Ferenc főszerkesztő szerint a közszolgálati médiának kötelessége kielégíteni a nézők ilyen igényeit. Ennek a követelménynek az MTV annyira megfelel, hogy évi 12 ezer műsorpercénél az európai közszolgálati televíziók közül csak négy - a portugál, a spanyol, a lengyel és az olasz - sugároz többet. A Magyar Rádióban 12 felekezetnek van megjelenési lehetősége. Heti rendszerességgel a római katolikus és a református egyház jelentkezik vallási műsorral. A görög katolikusok és az evangélikusok félórája minden második héten felváltva jelentkezik. Az unitárius, metodista, baptista, hetednapi adventista egyház és a pünkösdi evangéliumi közösség műsorai hat-nyolc hetenként kerülnek adásba. A zsidó hitközségek félórás műsora havonta egyszer hallható. (Cs. I. Z.)

Újságosstand Berlinben. A vásárlónak nem kell tudnia németül
Újságosstand Berlinben. A vásárlónak nem kell tudnia németül
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.