Infarktust jelző ing

Telemetriáról, távolsági mérésről (tele=távol, metria=mérés), adatok drót nélküli (wireless) továbbításáról már többször írtunk. Az orvosi telemetria lényege, hogy kis kézi számítógép, mobiltelefon közvetítésével sok kilométerrel odébb tudja kiértékelni az orvos a beteg testéről jövő jeleket.

Jelen esetben a szív állapotát a kardiológiai központban, vagy akár háziorvosi rendelőben - előfordul, hogy az infarktus veszélyét előbb észleli az orvos, mint a betege. A telemetria eszköztára egyre bővül - most éppen egy inggel, tudományos nevén a WEALTHY (Wearable Health Care System) hordozható egészségügyi rendszerrel. Lehet, hogy rövidesen kiszorítja, de legalábbis konkurense lesz a mellkasra ragasztott tappancsoknak, drótoknak.

Élesben is kipróbálták, működött. És ami fontos: kényelmes is volt. Párhuzamosan vizsgálták 14 betegen a "hagyományos", mellkasra ragasztós tappancsok és a némileg futurisztikus ing hatékonyságát. Elemezték nyugalomban és különböző fizikai megterhelés alatt - a két telemetriás eljárás azonos pontossággal jelezte a szív aktuális állapotát (mellesleg a testhőmérsékletet, a légzésszámot és a pulzust).

Amikor a kísérleti alanyokat arra kérték, hogy egy ötpontos skálán határozzák meg, menynyire kényelmes a furcsa ruhanemű, négy pontnál kevesebbet senki sem adott. Nem csoda: kellemesebb inget hordani, mint "bedrótozva" lenni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.