Nyugatra készülnek a román orvosok

Az első uniós tavasz Románia számára is meghozta az orvosok és egészségügyi dolgozók tömeges kirajzását. Az orvosok és az ápolók az alacsony bérek és a szinte kivétel nélkül elmarasztalható munkakörülmények elől menekülnének nyugatabbra. Oana Grigore, a bukaresti egészségügyi tárca szóvivője szerint az idén már 2400 dolgozó kért olyan bizonyítványt, amelynek birtokában tanulmányaikat Nyugat-Európában is elismerik.

Valamennyien külföldi munkavállalás céljával folyamodtak a minisztériumhoz, és közöttük 1500 volt orvos, a többi szülésznő és orvosi aszszisztens. Az egészségügyiek bére az idén januárban, áprilisban és októberben összesen 22 százalékkal nő a tavaly decemberi szinthez viszonyítva, ami az évi 4-5 százalékosra tervezett pénzromlás körülményei között több mint 10 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. Ugyanakkor bevezetik a hűségpénzt és ingyenessé tennék az egészségügyieknek a gyógyszert, a gyógykezelést és az egészségügyi szolgáltatásokat.

Erdélyből 1990 óta szinte folyamatos a magyar orvosok Magyarországra történő áttelepedése. Élen járnak közöttük a marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Egyetem végzettjei, akiket a magyar kórházak is szívesen alkalmaznak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.