Bundába bújtak a szumósok?

A szumóversenyek most folyó nagydíjverseny sorozata a rituális szertartások és a szinte meztelen hústornyok versenye mellett másról is szól. Korábban az egyik japán bulvármagazin közölte, hogy a szigetország tradicionális sportjában néhány versenyző pénzért vásárolt győzelmet - magyarul bundázott. Egyebek között a hierarchia csúcsán levő jokozuna, azaz a Nagy Bajnok, a húsz nagydíjgyőzelemmel büszkélkedő mongol Aszasorju is érintett.

A Japán Szumószövetség azonnal belső vizsgálatot indított, majd megállapította, hogy semmi sem történt. Egyúttal négymillió dollárra perelte a magazint és a cikk újságíróját, aki még most is állítja, hogy értesülései helyesek, és egy-egy győzelmet másfél millió forint körüli összeggel "biztosítottak be" az érintett versenyzők.

A japán és a nemzetközi sajtó komolyan foglalkozik az esettel, mivel nem ez az első alkalom, hogy a több mint ezerötszáz éves tradícióval rendelkező rituális sportot bundával gyanúsítják. A kilencvenes évek közepén két profi szumós beszélt arról, hogy a sportágban nem ritka a pénzért vásárolt győzelem. Mindkét versenyző egy közösen elköltött vacsora után rejtélyes módon meghalt. 2000-ben egy másik szumós beszélt a külföldi újságíróknak a jaocsóról, a győzelem megvásárlásáról.

A sportág szakértői szerint azért sem elképzelhetetlen az eset, mert a hierarchiájáról elhíresült szumó csak akkor fizet jól, ha valaki magasabb rangba kerül. Így alacsonyabb fokozatban jól jöhet néhány ezer dollár, míg megérheti ugyanennyit fizetni a jól fizető rang megőrzésének érdekében is.

Híradások azonban azt is megjegyzik, hogy Aszasorjút vagy polgári nevén Dolgorsuren Dagvadorjt mongol származása miatt is érheti támadás. Egyesek azt furcsállják, hogy a mongol szinte több időt tölt hazájában, mint Japánban, de ennek ellenére is sorra nyeri a tornákat. Független szakértők viszont hozzáteszik, hogy Aszasorju klasszisokkal jobb, mint a többi versenyző, így semmi szüksége a bundára.

Aszasorjut (képünkön balra) a földre viszik a tokiói szumótornán
Aszasorjut (képünkön balra) a földre viszik a tokiói szumótornán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.