Juscsenko kiűzné a "parlamenti kufárokat"

A korábbiaknál is nagyobb tiltakozó megmozdulásokat ígérnek a húsvéti ünnepek után az ukrán parlament koalíciós erői. A rada kormánypárti képviselői továbbra is visszautasítják a törvényhozás feloszlatására és új választások kiírására vonatkozó elnöki döntést.

Viktor Juscsenko államfő azonban ragaszkodik a múlt hét elején bejelentett határozatához, húsvétvasárnap elmondott beszédében pedig közvetve Jézushoz hasonlította magát, mondván: a parlament feloszlatása a kufárok jeruzsálemi templomból való kiűzésével vethető össze.

Szerdára a kormányfőt adó Régiók Pártja (PR) és a szövetséges Ukrán Kommunista, valamint Szocialista Párt (SZPU) 60 ezres tüntetést ígér Kijevben, ahol a kormánykoalíció tiltakozó sátortáborokat állított fel a rada épülete előtt és a Majdanon. Az ukrán főváros főterén az ünnepi hétvégén csak kisebb tiltakozó gyűléseket tartottak. A kormányfő, Viktor Janukovics is visszavonult "hátországába", az őt hűségesen támogató kelet-ukrajnai Donyeckbe.

Bár a tüntetők hangulata békés, a rada kormánypárti képviselői szerint az államfő fegyveresen akarja feloszlatni a tiltakozó tömeget. (Korábban a Majdanon felállított színpadon Juscsenko kormányt feloszlató tervéről, rendkívüli állapot bevezetéséről beszéltek, valamint arról, hogy az államfő alá tartozó nemzetbiztonsági tanács öszszeállította a letartóztatandó kormánypárti képviselők listáját. Egyik kijelentés sem igazolódott be.)

A Nyugat-barátnak tartott államfő és a Moszkva iránt lojális miniszterelnök eddig is feszült viszonyában a legújabb konfliktust az okozta, hogy a Viktor Juscsenko mellett álló Mi Ukrajnánk (NU) és Julija Timosenko Blokkjából 11 képviselő átült a kormányoldalra.

Juscsenko attól tart, hogy a kormánykoalíció hamarosan akár a rada kétharmados többségét is megszerezheti, végképp háttérbe szorítva az államfőt. (A kormánykoalíció ugyan kizárta a 11 átült képviselőt és ígéretet tett arra, hogy nem növeli tovább képviselői számát, a javaslatot egyelőre nem fogadta el az államfő.)

A rada - leszámítva az NU-t és a BJuT-ot, akik az új választások kiírásában támogatják Juscsenkót - az alkotmánybíróságtól várja annak megítélését, hogy jogilag megalapozott-e az államfő döntése. A testület várhatóan ma kezdi meg a beadvány tárgyalását.

A PR továbbra is ellenzi a választásokat, bár a felmérések szerint megszereznék a relatív többséget. Kétséges azonban az SZPU bejutása, márpedig a narancsos koalíciótól - a BJuT és az NU szövetségétől - a parlament elnöki posztjáért cserébe Janukovicshoz pártoló Olekszandr Moroz vezette párt nélkül elképzelhető, hogy nem lenne meg a PR kormánytöbbsége. Ebben az esetben a narancsos oldalon legerősebb BJuT alakíthatna kormányt az őket valójában csak vonakodva támogató Timosenkóékkal.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.