Fehérvári panelprogram: miért az utcát fűtik?

Székesfehérváron újítják fel a legtöbb panelházat az országban: a tervek szerint négy éven belül a megyeszékhely összes paneltömbjére sor kerül. A lakók egy része mégis elégedetlen, mivel a tökéletesen szigetelő új nyílászárók miatt kénytelenek az utcát fűteni.

A panelprogram 2001-es elindítása óta a székesfehérvári panelházak lakói a legaktívabbak az országban, legalábbis az eltelt hat évben itt újították fel a legtöbb panelingatlant. A városban összesen húszezer házgyári technológiával készült lakást tartanak nyilván, ebből eddig több mint tizenötezret modernizáltak. A napokban jelentették be, hogy sikeresen pályáztak további 2600 lakás rekonstrukciójára. Az önkormányzat eddig összesen 14 milliárd forintot nyert a panelrekonstrukciós pályázatokon.

- Székesfehérvár egyik sikertörténete a panelprogram - állítja Warvasovszky Tihamér polgármester. - Minden pályázni kívánó lakóközösséget támogatunk azzal, hogy felvállaljuk a költségek ránk eső egyharmad részét. Mindez azért fontos, mert több városban is előfordult, hogy az önkormányzat nem tudta hozzátenni a saját egyharmad részét a kormány, illetve a lakók által biztosított egy-egy harmadhoz.

A lakótelepeken élő fehérváriak egy része mégis elégedetlen. A jobb hőszigetelés miatt akár 25-35 százalékkal is csökkenhetne a fűtésszámlájuk, ám ez eddig sok helyen nem így történt. Többen a távhőszolgáltatóra panaszkodnak, mert az olyan melegen tartja a lakásokat, hogy télen csak rövidnadrágban lehet kibírni a hőséget. A hőszigetelés javult, azóta egész éjjel nyitott ablaknál kell aludni, annyira meleg van - mondja egyik lakó.

A távhőszolgáltató Széphő Zrt. illetékesétől megtudtuk: a tulajdonosok többségének nincs saját fűtésszabályzója, így nem tudják saját maguk beállítani az ideális hőfokot. De a rendszer is elavult, ám ez a probléma megoldódhat, ugyanis a szolgáltatóknak 2010-ig át kell állniuk a házankénti egy nyomócsöves rendszerre.

Jelenleg Székesfehérvár mind a kilenc városrészében folynak felújítási munkálatok. Warvasovszky Tihamér azt mondja: ha a panelprogram a következő években is folytatódik, akkor 2010-ig Székesfehérvár összes panellakása megújulhat.

Folytatódnak a felújítások
Folytatódnak a felújítások
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.