Film.Dok - Mosolytalan, de erős mezőny

Véget ért a Film.Dok Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivál előzsűrizése. A nevezési rekordnak számító mintegy százhetvenből versenybe jutott ötven alkotás Magyarország és Románia legjobb dokumentumfilmes alkotóinak megmérettetését hozza el május 14-20. között Csíkszeredán. 

Az előzsűri egyöntetű véleménye szerint sok igen érdekes és értékes alkotás érkezett, ezek között megtalálható a neves stúdiók, műhelyek által gyártott film ugyanúgy, mint a diák- és független filmesek etűdje.

A versenybe jutott alkotások mintegy negyede román nyelvű, a többi magyarországi, illetve erdélyi magyar. Legerősebb kategóriának idén a történelem bizonyult, amely főleg ’56-os és második világháborús témákról szóló filmeket tartalmaz, valamint a lényegében szociológiát jelentő év.dok. A portréfilm terén több újítás is született, ami korhű szemléletben rejlő lehetőségekre mutat. Nem jeleskedtek azonban az alkotók a művészeti dokumentumfilm terén, ahogy az is bebizonyosodott: régiós „betegség” a szociológiai problémákra irányuló figyelem és a humortalanság.

Néhány vélemény:

Groó Diána filmrendező, előzsűri elnök:

„Elsősorban a történelmi filmeket tartom kiemelkedőnek, hiszen az alkotók egyre több archív anyagot használnak fel ezek készítése során, ami nagyban növeli a színvonalukat. Elmondható ugyanakkor, hogy ismeretterjesztő kategóriában vitán felül a legszínvonalasabb filmek kerültek versenybe. Többségében a szociológiai témák kerültek feldolgozásra, ami nevezhető a közép-kelet-európai régió nem éppen örömteli sajátosságának is. Leginkább a humort és a művészeti dokumentumfilmekben szükséges kreativitást hiányoltuk. Egyértelmű: tehetség és ígéret van, humor nincs a magyar dokumentumfilmben. Ám ami biztos: nagyon erős a mezőny, a közönség nem fog unatkozni.”

Dan Curean operatőr, előzsűri tag:

„Nagyon örülök annak, hogy sok érdekes és érzékeny alkotást láthattam hiszen ez azt jelenti, hogy a műfaj kész a megújulásra tematikában és formanyelvben egyaránt. Szomorúnak tartom azonban a román nyelvű filmek nevezési arányát, mivel azt mutatja: Romániában alig készülnek dokumentumfilmek annak ellenére, hogy sok tehetséges román alkotóról tudok. Jelenleg reményből, nem pénzből készül a román dokumentumfilm. Le kell vonnunk a következtetést, észre kell vennünk a műfajt és támogatnunk kell alkotóinkat annak érdekében, hogy jövőre még több fiatal tehetség mutatkozhasson be.”

Farkas György filmrendező, fesztiváligazgató:

„Az alkotók nagy része nem vette figyelembe a nézők tűréshatárát. A filmek túl hosszúak, legtöbb esetben csak a téma viszi el a filmet, holott a néző a stílus miatt is ül tovább a képernyő előtt. A hiba valószínűleg a gyártásban és a finanszírozásban van. Ideje lenne ezt átgondolni. Sok jó film címlistáján látszik, hogy nem volt támogatva. Tévhitben élnek a döntők, ha azt hiszik, hogy egy hosszú film többet ér és ezért több pénzt érdemel. Ha ezt így folytatjuk, nem vagyunk versenyképesek az európai média- és művészeti piacon, és elhasalunk a világ előtt.”

A versenyvetítést tematikus információs vetítések színesítik, amelyek anyaga többségében a versenybe nem került alkotások válogatásából áll majd. Ezen belül sor kerül többek között külön a Duna Televízió, illetve a neves Jihlava fesztivál információs programjára is.

A fesztivál ideje alatt folyamatosan érdekes és színvonalas kísérőrendezvényeken lehet részt venni. Ezen belül több kulturális rendezvényre – St.Martin koncert, Munkácsy kiállítás – illetve szakmai kerekasztal beszélgetésekre látogathatnak el az érdeklődők. Valamennyi vetítés, illetve rendezvény díjtalanul látogatható.

További információ a FILM.DOK oldalán >>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.