Kivágják Szigliget jegenyéit!

A szigligeti Balatonpart évszázados jegenyéit kedden elkezdik kivágni. Hatvan fa esik áldozatul a strand körül, az út mentén. A Megyei Közúti Felügyelőség közlekedésbiztonsági okokra hivatkozik, amely a törvények szerint felülírja a természet- és tájképvédelmi szempontokat.

A zöldhatóság beadta a derekát és a helyi polgármester is. A strand mellett értékes telek szabadul fel egyébként, amely jelenleg parkoló. A fák állapotáról független szakvélemény nem készült, ilyet a zöldhatóság nem rendelt. A tények KET 50§ szerinti tisztázása tehát nem történt meg, és a lakosságot sem tájékoztatták - adta hírül az Élőlánc Magyarországért mozgalom. A terület a Balatonpart egyik legnevezetesebb fasora, rengeteg művész, író örökítette meg, tájképi értéke felbecsülhetetlen.

A helybeliek most tiltakoznak, de már késő. A kezdeményezért Karasszon Diána körzeti orvos szervezi, Palotai Emma budapesti ügyvéd pedig beadványt készített az üggyel kapcsolatban.

"Az Élőlánc magyarországért szakértői szerint a Balaton-törvény, valamint a 24/2004-es TNM rendeletben található, a vízpart rehabilitációjáról szóló előírásokat sem vették figyelembe. Ügyészi törvényességi vizsgálattal meg lehetne még állítani a folyamatot, a nyilvánosságnak talán lehet visszatartó ereje." -  olvasható Lányi András, az Élőlánc Magyarországért mozgalom vezetőjének felhívásában.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.