Nem lesz szabad a vásár? - Új szabályozás a kínai szervátültetések piacán

A szervátültetésre jogosult kórházak tevékenységét korlátozzák, és mostantól bűncselekmény lesz a donor hozzájárulása nélküli transzplantáció Kínában. Bírálók szerint a kínai szervátültető iparágat illegális eljárások jellemzik, a szerveket pedig gyakran elítéltektől „szerzik be”.

Május elsejétől pénzbüntetés és eltiltás jár a szabályokat megsértő kórházaknak, orvosoknak. Az új törvény szerint eltiltás jár a 18 év alatti donortól átvett szerv használatáért, ezentúl pedig minden átültetést etikai bizottság is jóváhagy. A szabályok szerint el kell fogadni az önkéntes alapon működő, szabad adományozást is a szervátültetés során.

Quentin Somerville, a BBC munkatársa szerint a szervkereskedelem nagy hasznot hajtó és virágzó üzletet jelent a katonaságnak valamint a gyengén működő egészségügynek is Kínában. A BBC riportere kiderítette, hogy a Tianjinban található kórház már három hét alatt „produkál” egy olyan májat, amely az arra várakozó betegnek megfelel, és amelyet egyébként egy elítéltből operálnak ki.

Tavaly a kínai hatóságok tagadták a BBC riportja által feltárt tényeket - melyek szerint elítéltek szerveit használnák fel az átültetések során - és amelyekhez gyakran nem is kaptak a donortól hozzájárulást. A szerveket - a tényfeltáró cikk szerint - többek között tengerentúli „szervturistáknak” értékesítették.

Ni Shouming, a kínai Legfelsőbb Bíróság tagja szerint a szerveket csakis a donorok vagy azok rokonainak beleegyezésével használják fel. „A szervfelajánlási procedúra a hétköznapi ember és egy elítélt számára ugyanolyan." – tette hozzá.A kínai egészségügyi minisztérium jelentése szerint évente másfél millió embernek lenne szüksége szervátültetésre, ám összesen csak 10 ezer szerv érhető el erre a célra az országban.

Április 3-án adtunk hírt arról, hogy Matas David kanadai ügyvéd az Amnesty International és az IGFM osztrák jogvédő szervezet közös sajtótájékoztatóján súlyos tényeket tár a világ elé a kínai szervkereskedelemről. Mint mondták, a fejlett világ egyik legfőbb üzleti partnere, a Kínai Népköztársaság területén módszeresen üldözik a Falun Gong meditációs vallási gyakorlat követőit, közülük eddig több ezren munkatáborokban és börtönökben haltak meg, a szerveiket pedig fizetős betegek testébe ültették át.

(forrásaink: BBC Online, Amnesty International)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.