EURO'2012 - Legfeljebb nem nyerünk, de miért ne pályázhatnánk?


A Magyar Narancsban korábban Sánta Eb címmel jelent meg cikk Bod Péter tollából a 2012-es labdarúgó Európa-bajnoksággal kapcsolatos magyar-horvát pályázatról. Bod Péter magát a pályázat tényét bírálta. A hetilap legfrissebb számában Dénes Ferenc sportközgazdász (az Orbán-kormány idején helyettes államtitkár) "Ide nekünk!" címmel szállt vitába Bod megközelítésével. Dénes Ferenc jelezte: két és fél éve szakmaszerűen dolgozik a pályázaton.
Dénes Ferenc a többi között ezt írja: "Az első két pályázat benyújtását nemcsak támogatta, részben ösztönözte is a Horn- és az Orbán-kormány, a 2012-es jelentkezést pedig először a sportminiszter vetette fel - emlékeznek még a nevére? Igaz, Gyurcsány Ferenc még a románokkal szerette volna közösen benyújtani a pályázatot. A politika természetes szavazatmaximalizáló szándéka hátterében a megindult prosperitás, a kedvező gazdasági kilátások és a kézzelfogható közelségbe került EU-támogatások álltak. Mindezek azt ígérték, hogy nagyobb társadalmi megrázkódtatások nélkül tudjuk a rendezési infrastruktúrát megteremteni.
Aztán elkúrtuk.
Amennyiben április 18-án számunkra kedvező lesz az UEFA döntése, úgy a mostani magyar recesszió közepette a szükséges erőforrások előteremtése valóban nem lesz könnyű. Nem az a kérdés, hogy nyereséges lesz-e az esemény vagy sem - az 1984-es Los Angeles-i olimpia óta minden megasportrendezvény nyereséges, ceteris paribus a 2012-es Eb is az lesz. A probléma abban áll, hogy míg a rendező országok számára a hasznok többnyire áttételesen és időben elnyúlva jelentkeznek, addig az igen magas "belépési költségek" koncentráltan jelennek meg."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.