Elegendő visszakapni a Mezzót és minden megoldódik?


 A Nyilvánosság Klub esete a UPC-vel és a komolyzenével

A Hírszerzőn Tallián Miklós véleménye olvasható arról, hogy a UPC kábeltévé-szolgáltató eltávolította műsorkínálatából a Mezzo nevű, elsősorban jazzt és komolyzenét adó csatornát, mire a magyar értelmiség tiltakozó petícióval válaszolt, megtámogatva a Nyilvánosság Klubtól. "A kezdeményező ezúttal ráadásul nem a megszokott tiltakozzunkellene-banda, nem. Számos komoly, valóban okos (és emiatt aztán csalódást okozó) név is van a listán. Többszörösen tragikus" - vélekedik Tallián Miklós.

A szerző megkérdezi: elegendő visszakapni a Mezzót, és egy csapásra minden megoldódik?Mindenről a UPC tehet, és a magyar értelmiségi elitnek a zenei kultúra leromlásában semmi felelőssége nincs?
"Persze – nincs kollektív bűnösség. A most tiltakozók közt is sokan vannak, akik átláthatják a valós helyzetet, és az őket vezérlő jó szándékot sem kérdőjelezem meg. De sokan vannak köztük olyanok (zenészek és egyebek) is, akiket közvetlen felelősség terhel a mostani állapotokért, ugyan, ne kenjék már saját sarukat másra. Még akkor sem, ha az a más épp a nem túl szimpatikus UPC. A tiltakozók közt sokan vannak, akiket közvetlen felelősség terhel a mostani állapotokért, ugyan, ne kenjék már saját sarukat másra. Még akkor sem, ha az a más épp a nem túl szimpatikus UPC."

Tallián Miklós a Nyilvánosság Klub bekapcsolódását is élesen bírálja: "Számos olyan ügy van, amelynél elkelne egy fajsúlyos szervezet tiltakozása. Az például egészen biztosan nem tesz jót a nyilvánosságnak, ha egy kábeltévé-szolgáltató nem azért válik egyedüli szereplővé a piacon, mert ő nyújtja a legjobb szolgáltatást, hanem azért, mert tiszta véletlenségből egy területen / egy háztömbben csak egy madzag fektethető le."
De a Nyilvánosság Klub nem ilyen ügyekben szólalt meg, "hanem egy egyszerű tartalmi vitában (Mezzo vs. AXN) fogta az egyik fél pártját. Ehhez persze joga van, csak nem vág profilba, és felveti a kérdést: vajon képesek-e ezután hitelesen kiállni, és azt mondani, őket nem a tartalom, hanem kizárólag a játékszabályok tisztasága érdekli?"

A UPC szándékának megváltoztatásában a Nolblogon szerveződő tiltakozásnak is szerepe volt. Szerkesztőségünk kommentárjában bölcs és bátor döntésként üdvözölte a UPC Mezzoval kapcsolatos legújabb bejelentését.
"
Nincsenek kétségeim ugyanakkor azzal kapcsolatban sem, hogy a civil „győzelem” ez esetben egyáltalán nem független a sértettek társadalmi helyzetétől, és nyomásgyakorló képességétől. Úgyhogy győzelmük felelősségükről is szól: akkor is a színre kell lépniük, ha más, önvédelmük megszervezésére kevésbé képes csoportoknak kell segíteniük" - olvasható kommentárunkban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.