Kihirdették a Város Bora-díjak nyerteseit a II. Tavaszi Borfesztiválon
Tavaly 28 ezer ember látogatta meg a fesztivált, idén 35-40 ezer külföldi turistára és belföldi vendégre számítanak a szervezők, a Budapesti Agárkamara és a Vinum Essum Kft. Az esemény megrendezését a fővárosi önkormányzat támogatja. A rendezvény célja, hogy az idegenforgalmilag frekventált húsvéti időszakban népszerűsítsék a magyar borokat. Elsősorban a Budapestre látogató külföldi és belföldi turistákat, valamint a fővárosiakat szeretnék megismertetni a magyar borokkal és a kulturált borfogyasztással.
A megnyitón három kategóriában átadták a Város Bora-díjakat, és a legjobb pálinka főzőjét is elismerő oklevéllel jutalmazták. A Város Bora-címkét egy éven keresztül tüntethetik fel a termelők a díjnyertes palackokon.
A vörös bor kategóriában a Mészáros Pincészet 2003-as évjáratú Bodzási Kékfrankosa, fehérbor kategóriában a Haraszthy Valejjo Pincészet 2006-os évjáratú Zenit Királyleánykája, míg a desszertbor kategóriában az Árvay és Társa Pincészet 2003-as évjáratú Édes Élet Cuvée nevű itala diadalmaskodott.
A pálinka kategóriát a Márton és lányai szeszfőzde 2006-os évjáratú Irsai Olivér szőlőpálinkája nyerte.
Érdekesség, hogy ezúttal laikusok - a Budapesti Operettszínház tagjai, többek között Kerényi Miklós Gábor igazgató, Kalocsai Zsuzsa, Szinetár Dóra, és Bereczky Zoltán színészek - kóstolták, és választották ki a legjobb italokat.
A Tavaszi Borfesztiválra nincs belépődíj. A fesztivál egyúttal ételparádé is: hazai és külföldi sajtok, jóféle sonkák, szalámik, sültek, pástétomok, rétesek, csokoládé különlegességek kóstolhatók, vásárolhatók majd. Az eseményt kulturális programok kísérik: a három nap alatt többek között fellép a Whiteful Jazz Quartett, Varga János és a Mediterrán Combo, a Gyárfás István Trió, a Musical Witchcraft, a Flótás és a Misztrál Együttes, a Jambalaya zenekar és Völgyessy Szomor Fanni.Az import borok mennyisége most 60 ezer hektoliterre tehető, ám az idén ez a mennyiség megkétszereződhet. A húsvét hétfőig nyitva tartó eseményen 30 neves borászat és 9 vendéglő mutatkozik be finom nedűkkel és ízes fogásokkal. A fesztivál megrendezése mintegy 30 millió forintba kerül. (MTI)