Pakisztán: szunnita-síita összecsapásban negyvenen haltak meg

Már negyven halottja és több mint hetven sebesültje volt pénteken és szombaton Pakisztán északnyugati Paracsinar városában a többségi szunnita és a kisebbségi síita muzulmánok összecsapásainak.

Ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak pénteken az afgán határ melletti Északnyugati Határtartomány székhelyétől, Pesavártól 250 kilométernyire délnyugatra fekvő Paracsinarban a helyi síiták mecsetje mellett álló síiták csoportjára. A síita közösségből sokan azonnal a szunnita többséget vádolták a támadással, és bosszúból gyújtogatni kezdtek a helyi szunniták negyedeiben. Az ezt követő zavargások során legalább negyven ember vesztette életét - közölte a pakisztáni állami televízióban a helyi biztonsági szolgálat egyik magas rangú tisztje.

Az iszlámábádi központi kormány csapatokat küldött a városba a rend helyreállítására. A hadsereg - helikoptereket is bevetve - ellenőrzése alá vonta a zavargásoktól sújtott várost, és sikerült véget vetnie az erőszakcselekményeknek. A hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Paracsinarban. A pakisztáni Geo televízió jelentése szerint a katonák parancsba kapták, hogy azonnal lőjenek, ha valaki megsértené a kijárási tilalmat.

Nem ismeretes, kik kezdeményezték a mostani véres leszámolást a két felekezet tagjai között. Korábban legtöbbször a fundamentalista szunnita papok által vezetett és az afganisztáni tálibokkal kapcsolatban álló Dzsamia Rasid szervezet bizonyult a síiták elleni támadások elkövetőjének. Pakisztánban nagy múltja van a szunnita és síita felekezet közti villongásoknak, de az Irak elleni háború kezdete (2003) óta különösen kiéleződtek ezek az ellentétek Pakisztánban, illetve az egész muzulmán világban.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.