Jéghegyek között a Titanic

Kulturális csúcsforgalom Budapesten: április 12-től Titanic Nemzetközi Filmfesztivál a Francia Filmnapok és a Könyvfesztivál mellett. A tíz napon át 27 országból 64 filmet kínáló Titanic mára versenybe került.

A kilencvenes évek közepétől a világfilm számos újdonságát a Titanicon láthattuk. A "titáni" jelzőnél jobban illett a fesztiválra az eltűnő, elmerülő alkotások "hajója" értelmezés akkor is, ha több, itt fölfedezett mű később a mozikban is megjelent. Mára zászlót bontott néhány hazai nemzetközi filmmustra: Pécsett a Filmünnep, Székesfehérváron az Alba Regia (bár ez támogatás hiányában megszűnhet), Miskolcon a CineFest. Az avantgárd Titanic versenybe került.

- Hangsúlyosabbá tesszük saját motívumainkat, filmes "ízeinket", és merünk újítani is - mondja erre Horváth György, a Titanic fesztiváligazgatója. Például a fiatalok életéről szóló filmeknek Tajtékos napok címmel külön szekciót szentelnek. Az ebben látható művek között éppúgy szerepel a tavalyi külföldi Oscar-díjas Tsotsi - az egy sebzett lelkű fiatal dél-afrikai gengszterről szóló történet -, mint a bevándorló drogkereskedőket bemutató norvég Izzat (rendezője, Ulrik I. Rolfsen nyolc másik rendezővel, producerrel együtt a fesztivál vendége). Az ugyancsak új zenei szekcióban látható a Nagy-Britannia legismertebb zenei fesztiváljáról készült Glastonbury vagy a Basszus, ezt én forgattam! című koncertmozi a Beastie Boys 2004-es Madison Square Garden-beli föllépéséről.

Szervezési baki, hogy az idén csaknem egy időben zsúfolódik össze három - a tavaszi fesztivál eseményei mellett megjelenő - különleges nagyrendezvény: a Könyvfesztivál, a Francia Filmnapok és a Titanic. Igaz, az utóbbi kettőt összehangolták. A hazai mozikba kerülő francia filmek vetítéssorozata csak hat vidéki városban kezdődik 16-án, Budapesten 19-én indul. Addig viszont a Titanic befejezi a Francia zátonyok című szekciója vetítését, amelyben egészen friss thriller is lesz, a Lépj le hamar, és ne siess viszsza! című, Regis Wargnier rendezése. De itt mutatják be az észak-franciaországi fiatal gazdák brutalitásáról szóló Flandria című háborús opuszt is.

A Titanic igazgatója megkerülhetetlennek tartja a mai dél-koreai filmet, és fölhívja a figyelmet az ennek szentelt szekció Gazdatest címmel vetítendő alkotására. Ebben egy szennyezés következtében létrejött tengeri szörny támad egy városra. Ugyancsak kiemeli az argentin Antenna című filmet, amely egy fekete-fehér expresszionista allegória a televízió monopóliumáról. Újdonság az is, hogy kezdik fölfedezni a Titanicot a hazai alkotók. Az idén itt tartják Török Ferenc feszült brókertörténete, az Overnight ősbemutatóját 15-én és 16-án. (Minden filmet kétszer vetítenek.)

Horváth György még 2006 januárjában az akkori kulturális miniszterrel egyeztetett arról, hogy a Titanic hároméves bevezető munkával versenyfesztivállá fejlődhet. Az idén teszik a második kísérletet: a világ bármely részéből lehetett nevezni filmeket. A jelentkezések száma minden várakozást fölülmúlt. Jövőre tervezik, hogy "kontinenselsőbbséggel", vagyis európai fesztiválra először kerülő filmekből állítják össze a versenyprogramot. Ehhez persze rendezni kell a Titanic anyagi hátterét, mert a jelenlegi tárcavezetés - továbbá a fővárosi önkormányzat - nem vállalt hosszabb távú kötelezettséget. A miniszter állja viszont az idei versenyben szereplő nyolc film közül a győztes tízezer eurós Hullámtörők-díját.

Április 12-én este az Uránia moziban Nick Cassavettes Alpha Dog című krimijével nyitnak. A további vetítések helyszíne a Toldi, az Örökmozgó és idén először a Vörösmarty mozi is. Április 11-ig húsz százalék kedvezménnyel lehet jegyet váltani.

Az Oscar-díjas Tsotsi Dél-Afrikából érkezik
Az Oscar-díjas Tsotsi Dél-Afrikából érkezik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.