Oroszok a Magyar Telekomban?

"A Deutsche Telekom nem kommentál piaci híreszteléseket" - mondta az MTI-nek Mark Nierwetberg, a társaság szóvivője arra a kérdésre: a cég tényleg elcserélné-e a Magyar Telekomban lévő többségi tulajdonát a legnagyobb orosz mobilszolgáltatóban lévő részesedésért.

A Financial Times Deutschland a múlt héten írta azt, hogy az orosz Sistema csoport egy ilyen ajánlattal környékezte meg a német távközlési szolgáltatót. A Magyar Telekomért cserébe a szerteágazó tevékenységet végző orosz vállalat a vezető orosz mobilszolgáltatóban, a Mobile TeleSystemsben lévő saját részesedését ajánlotta.

A német cég szóvivője azonban azt mondta az MTI-nek: René Obermann, a DT első számú vezetője március elsején ismertette azon érdekeltségeik listáját, amelyeket a társaság el kíván adni. A listán szerepeltek spanyol, francia és amerikai érdekeltségek, "kelet-európai azonban nem, egyetlenegy sem". Egy névtelen vállalati forrásra hivatkozva az MTI azt is közölte, hogy nem folynak tárgyalások a magyarországi DT-érdekeltségek eladásáról. Igaz, a Financial Times sem adott sok lehetőséget az orosz bevásárlásnak, mondván: ez "feltehetően a magyar kormány elkeseredett ellenállását váltaná ki".

A német távközlési óriás 1993 óta tulajdonosa a Magyar Telekomnak (illetve elődjének, a Matávnak), és az évezredforduló óta van többsége az akkortól már az amerikai és a magyar tőzsdén is szereplő cégnek. A társaság ugyan mindig is szép eredményeket produkált, ám nyereségességét csak a mobilüzletág beolvasztásával tudta megőrizni. A tavalyi eredmény sem szárnyalja igazán túl az elmúlt évit (egy hajszálnyival van felette), miközben a cég kellemetlen meglepetések sorozatával is szolgált a tulajdonosoknak. A montenegrói számlákkal kapcsolatos botrány nem tett jót a társaságnak, bár ezt a DT nem igazán érezte meg. Az első számú vezető, Straub Elek hirtelen távozásával végződött ügynek - mint utódja, Christopher Mattheisen az Indexnek nyilatkozva elmondta - azonban még nincs is vége. A vizsgálatok ugyanis még tartanak, bár Mattheisen szerint az utóbbi idők vezetőváltásainak (szinte a teljes menedzsment megújult) nincs köze az ügyhöz. Szerinte pusztán sima utódlásokról van szó - a cégben egyébként átalakításokat, újabb racionalizálásokat tartott szükségesnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.