Szupermen, nem feltétlenül orvos

Ha a volt egészségügyi miniszterek elképzelései alapján kellene megrajzolni az ideális tárcavezető képét, akkor alighanem szupermenre ismernénk rá.

Surján László, az Antall-kormány népjóléti minisztere olyan emberre bízná a feladatot, aki nem hajlandó fordítva ülni a lóra, akkor sem, ha megparancsolják neki. Surján volt az egyetlen, aki ebben a pozícióban egy cikluson át kitartott, s több reformelem - patikaprivatizáció, a szakellátás és a kórházak teljesítményalapú finanszírozása, a tb-kártya, a háziorvosok választhatósága - kötődik hivatali idejéhez. Surján László, a Fidesz európai parlamenti képviselője hozzátette: nem lényeges, hogy orvos legyen a miniszter. Általában más országokban az ágazatot mindössze 30-40 százalékban vezetik orvosok. Fontosabb, hogy értse az egészségügy specialitásait, merjen az ágazat érdekében a kormányban, az őt jelölő pártban is konfliktusokat vállalni.

A Medgyessy-kormányban gyakran ütköző Csehák Judit (MSZP) viszont olyan embert szeretne látni a poszton, aki szerinte valószínűleg nem is létezik. Aki képes menedzselni a koalíciós pártok biztosítóimodell-választásról szóló vitáját, konszenzust teremt a szakma és a politikusok között. Élvezi a miniszterelnök és a saját pártja elnöke feltétlen bizalmát. Megnyerő a saját apparátusa számára, és képes függetleníteni az egészségügyet a közvetlen pártpolitikai érdekektől. Nem baj, ha az illető orvos-közgazdász, mert szót kell értenie az orvosokkal, és nem árt, ha a pénzügyekben is otthonos.

A mindenkivel mindig megegyezésre törekvő Rácz Jenő, az MSZP-SZDSZ-kormány harmadik egészségügyi minisztere profi válságmenedzsert választana. Szerinte most olyan emberre lenne szükség, aki képes a szakmával újra beszélő viszonyba kerülni. Aki elég bátor is. Aki ismeri a pályát, tudja, merre a cél. Erős autó van alatta, mert ha csak a gázt nyomja, az első kanyarban kisodródik - tette hozzá.

Az Orbán-kormány első, a rendszerváltás ötödik egészségügyi minisztere, Gógl Árpád állítja: stabilizációra van szükség. Olyan emberre, aki ért az orvosláshoz, ismeri az egészségügyet, és képes a Molnár Lajos által szétzilált rendszert újjászervezni. Integráló személyiségű, morálisan az orvosok számára is vállalható embernek kell lennie. Gógl szerint a reform céljaival semmi baj, a módszerrel annál több. Az alapok helyett ugyanis rögtön a piramis csúcsát kezdték építeni. Hozzátette: Orosz Éva az, akire talán rábízható a feladat, az utóbbi hetekben, hónapokban megismerhető megnyilatkozásai alapján. Akárki mellett döntenek is, ezúttal hosszú távra kellene a feladattal valakit megbízni, hiszen legalább három év kell, mire megint rend lesz. Gógl Árpád szerit csak ezt követően lehetne a biztosítói-modell-váltáshoz hozzákezdeni.

A miniszteri posztot kétszer is betöltő szocialista Kökény Mihály szerint sem feltétlenül orvosra van szükség a tárca élén. Lényegesebb, hogy az új miniszter tudjon rendszerekben gondolkodni, legyen operatív, jó stratéga, és fékezze saját akaratát. A jó miniszter nem elfogult a kórházi vezetőkkel, képes céljai érdekében a szakmát is megnyerni. Lojális mindkét koalíciós párthoz, képes köztük konszenzust teremteni, ahogy párbeszédet is az ágazat szereplői között.

A Népszabadság információi szerint az SZDSZ vezetői lényegesen tanácstalanabbak az új miniszter kiválasztását illetően. Többek neve is szóba került, köztük Horváth Ágnesé, a tárca politikai államtitkáráé, aki a reformfolytonosságot képviselné, személyisége pedig alkalmas a kompromisszumok menedzselésére. Esélyesként emlegetik a tárca élére Ungár Klárát, aki korábban Fodor Gáborral szinte egy időben érkezett az SZDSZ-be a Fideszből. Inkább arra van esélye, hogy Horváth Ágnes mellett politikai államtitkár legyen. A miniszteri poszt esélyeseként emlegetik Badacsonyi Szabolcsot, a budai gyermekkórház főigazgatóját.

Az ágyszámcsökkentésből fakadó megtakarítást, valamint az úgynevezett teljesítménykorlát eltörlését kérték az intézményvezetők a Magyar Kórházszövetség kongresszusán. A tisztújításon "jelölt elnöknek" választották Rácz Jenőt, a veszprémi kórház főigazgatóját, korábbi szocialista egészségügyi minisztert. Így most három vezetője van a kórházszövetségnek: Varga Ferenc jelenlegi, Golub Iván leköszönő, valamint Rácz Jenő leendő elnök, aki két év múlva töltheti be a posztot. (D. A. N.)

Amíg munkába nem áll az egészségügyi tárca új vezetője, addig miniszteri hatáskörében Kóka János gazdasági miniszter helyettesíti a pénteki hatállyal lemondott Molnár Lajost. Az interregnumot Kóka a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény alapján tölti ki. A jogszabályok szerint, ha a miniszter megbízatása nem a kormány megbízatásának megszűnésével szűnik meg, a miniszterelnök haladéktalanul javaslatot tesz az új miniszter személyére, vagy (mint ez esetben) feladatának ellátásával ideiglenesen a kormány más tagját bízza meg. Az új tárcavezető kinevezéséig Horváth Ágnes államtitkár a minisztérium operatív irányítója. Horváth az SZDSZ elnökének és ügyvivői testületének teljes bizalmát élvezi.

Tegnap elhunyt egy mindszenti 67 éves férfi, akit Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere az egészségügyi reform első halálos áldozatának nevezett. A férfit súlyos rosszulléttel szállította a mentőszolgálat a vásárhelyi kórházba. A beteg szakszerű ellátása után az orvos kötelezettségének megfelelően tovább irányította a 25 km-re fekvő szentesi kórházba. A súlyos állapotban lévő beteg a mentőkocsiban meghalt. (MTI)

Székfoglaló - Kóka János április 5-én, amikor még "csak" liberális pártelnökként járt a minisztériumban
Székfoglaló - Kóka János április 5-én, amikor még "csak" liberális pártelnökként járt a minisztériumban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.