Amerikának oda kellene figyelnie Közép-Európára

Európa szívében Franz Kafka zavart világa kerekedik felül Václav Havel reményt hordozó szavain.

 

Európa szívében Franz Kafka zavart világa kerekedik felül Vacláv Havel reményt hordozó szavain. A történelmi Prága, Varsó, Pozsony és Budapest nagyon is jó benyomást kelt, ám a gazdasági haladást egyre inkább beárnyékolja a politikai fel-fordulás – írja az International Herald Tribune-ban megjelent cik-kében Heather Conley és Charles Gati. Előbbi republikánus, 2005-ig a külügyi tárca Közép- és Kelet-Európáért felelős helyettes államtitkára volt, míg a Johns Hopkins Egyetemen tanító Gatit demokrata pártinak könyvelik el.

A Visszacsúszás Közép-Európában című írás főleg Lengyelországgal foglalkozik, és bírálja az antikommunista átvilágítási törvényt. Az államfői és miniszterelnöki tisztet betöltő Kaczynski-ikrek annak idején támogatták a rendszerváltás békés jellegét, ám most keresztes hadjáratot indítottak 1989 szelleme ellen, konspirációról beszélnek, amely „exkommunisták, együttműködők, világi liberálisok, üzletemberek és az oroszok” kezében hagyta Lengyelországot. A nacionalista kormány a kampány alatt halogatja a szükséges gazdasági reformokat. A cikk Magyarországot is említi, ahol „az antikommunista Fi-deszen eluralkodott a gyanakvás és az intolerancia”.

Conley és Gati szerint az Egyesült Államoknak, ahelyett, hogy folyton „új győzelmeket” keres, ismét össze kellene fognia Közép-Európa igazi demokratáival. Erre azért is szükség van, hogy modellként szolgálhasson a demokratikus változásokat sürgető külpolitikájához. – Ha Közép-Európában nem érdemes támogatni a demokráciát, akkor hol az? – teszi fel a kérdést a republikánus-demokrata szerzőpáros.

Horváth Gábor, Washington

Charles Gati
Charles Gati
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.