"Kókának most már nyilatkoznia kellene a Hankook-ügyben"

Az ÉS főszerkesztője, Kovács Zoltán a Hankook-ügyről írt jegyzetet: "Kóka Jánosnak azért kellene most már valamit nyilatkozni az ügyben, mert egyrészt mégiscsak a gazdasági tárca vezetője, másrészt a választások idején a Hankook-beruházást igen dierkt módon használta személyes imázsépítésre és kampányolásra, ami önmagában nem gond, de ezek az utómunkálatok és az ügylethez kapcsolódó kétségtelenül gyanús ügyletek mindenképp igénylik a személyes megnyilatkozást. Az kevés, amit a 'Miért nem lehet odafigyelni arra, hogy egy frissen alakult, pátközeli négyfős vállalkozás ne jusson néhány hónap alatt milliárdos vagyonhoz?' kérdésre válaszolt: oda kell figyelni, de 'figyeljen oda, akinek az a dolga.'

 Cinikus válasz, és az sem megfelelő, ha netán fölrakja majd a honlapján olvasható 'rágalomszámlálóra'." - olvasható Kovács Zoltán főszerkesztő jegyzetében az Élet és Irodalomban.

Kovács Zoltán így foglalja össze az ügy lényegét:
"kormányközeli emberek  rövid fél év alatt több mint egymilliárd forint haszonra  tettek szert úgy, hogy jóval értéke alatt jutottak hozzá azokhoz a földterületekhez, amelyen a Hankook gumigyára épül Dunaújvárosban. A Magyar Nemzet dokumentumokra alapozva állítja, hogy a szocialista többségű önkormányzat ez év január 9--én húszhektárnyi földterületet aportált egy négy magánszemély által létrehozott kft.-be 176 millió forint értékben. Az apportálás után két nappal ugyanezeket a földterületeket törzstőke-leszállítással kivették a kft.-ből, és kizárólag  magánszemélyek tulajdonában maradtak. Időközben nyilvánosságra került egy megállapodás, mely szerint Kóka János tárcája egy olyan szerződéses megállapodást is vállalt, hogy garantálják a gyors ügyintézést, tehát hatóságokat kérnek fel, hogy a jogszabályokban előírt határidőknél gyorsabban intézkedjenek. (Ez önmagában nem lenne baj, de a jogügyletek olyan vagyongyarapodást eredményeztek, hogy az ügyintézés kiemelt jellege föltétlen magyarázatra szorul.) A földterületek magánszemélyeknek történt eladásakor a Hankook mint vevő már jelen volt, és így hozávetőleg háromszázmilió forinttal rövidíteték meg az önkormányzatot. A vételár fedezete a gazdasági miniszter átal biztosított állami támogatás volt. Dorkota Lajos országgyűlési képviselő úgy nyilatkozott, hogy ezekben az ügyekben a polgármester nem járhatott volna el egy személyben, csak a közgyűléssel együtt dönthetett volna, de a szocialista többségű testület döntésvel felfüggesztették a szervezeti és működési szabályzatot."

(forrás: Élet és Irodalom)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.