Összegyűltek a Szabadság téri emlékmű elleni aláírások - de nem nyújtják be az OVB-hez

Összegyűlt a szükséges számú aláírás a Szabadság téri szovjet emlékmű ügyében tartandó népszavazásra. A Deport' 56 úgy döntött, hogy mégsem adja le az OVB-nek az aláírásokat tartalmazó íveket. Úgy tudják, küszöbön áll az 1945. évi 9-es törvény eltörlése. Nem tudják pontosan.

Összegyűlt a szükséges 200 ezernél mintegy tízezerrel több támogató aláírás a Szabadság téri szovjet emlékmű ügyében tartandó népszavazásra - jelentették be a népszavazást kezdeményező Deport, 56 és az aláírásgyűjtést szervező Magyarok Világszövetsége vezetői pénteken sajtótájékoztatón. Az aláírásokat Patrubány Miklós az MVSZ elnöke adta át Szerdahelyi Szabolcsnak, a Deport, 56 elnökének. A népszavazásra feltenni kívánt kérdés: "Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Budapest főváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítéséről szóló, 1945. évi IX. törvényt?"

A két elnök még az aláírásgyűjtő kampány decemberi indulásakor hangsúlyozta, hogy nem az elesett szovjet katonák emlékműve, hanem annak helyszíne ellen van kifogásuk, mivel a Szabadság tér a magyar szabadság szimbóluma, ahol egykor az országzászló is állt.

Patrubány Miklós a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy tudomásukra jutott, a kormány a parlament elé készül terjeszteni egy deregulációs törvénycsomagot, amelynek elfogadása esetén hatályon kívül helyeznék a kérdésben érintett törvényt. Ez által a népszavazás oka fogyottá válna - mondta az MVSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben az esetben azt javasolják, a népszavazásra fordítandó összeget egészségügyi célokra használják fel.

Szerdahelyi Szabolcs közölte: a Deport' 56 vezetősége péntek délután úgy döntött, hogy nem adja le az Országos Választási  Bizottságnak az általa kezdeményezett népszavazás elindításához szükséges több mint 200 ezer aláírást tartalmazó íveket.

A Klubrádió pénteki Kontra című műsorában elhangzott: valóban előkészítés alatt áll egy törvényjavaslat 1989 előtti jogszabályok - köztük a a szovjet csapatok felszabadító szerepéről és emlékük megörökítéséről rendelkező 1945. évi 9-es törvény - hatályon kívül helyezésére, de ez egyelőre csak a tárca szakmai elképzelése, amely még nem jutott el a tárcaközi egyeztetés szakaszába sem. Kormányülésre sem terjesztették elő a törvénycsomagot. Szintén ennek a szakmai elképzelésnek a része, hogy a deregulációs törvénycsomag, vagyis a  jogrendszer áttekinthetőbbé tétele keretében a Horthy emlékét megörökítő jogszabály is hatályon kívül kerülne.

(forrás: MTI, Klubrádió)

Szabadság tér, Szovjet katonai emlékmû
Szabadság tér, Szovjet katonai emlékmû
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.