Kóka helyettesíti a minisztert, Horváth vezeti a tárcát

Miniszteri hatáskörében Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter helyettesíti az új tárcavezető munkába állásáig a pénteki hatállyal lemondott Molnár Lajos egészségügyi minisztert - tudatta a Kormányszóvivői Iroda az MTI-vel. Az SZDSZ sajtóirodája azt közölte: Kóka János az egészségügyi minisztert kizárólag miniszteri hatáskörében helyettesíti ideiglenesen.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint Kóka János a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvénynek megfelelően helyettesíti az egészségügyi minisztert. A törvény alapján, "ha a miniszter megbízatása nem a kormány megbízatásának megszűnésével szűnik meg, a miniszterelnök haladéktalanul javaslatot tesz az új miniszter személyére, vagy feladatának ellátásával ideiglenesen a kormány más tagját bízza meg.

A kormánynak a miniszteri feladat ellátásával megbízott tagja a miniszter hatáskörét korlátozások nélkül gyakorolja" - áll a jogszabályban. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint az új egészségügyi miniszter munkába állásáig Horváth Ágnes államtitkár az Egészségügyi Minisztérium operatív irányítója. Mint írták, a minisztériumban a tárcavezető pénteki távozásától függetlenül folyamatos a munka, a reform az eredeti ütemezés szerint folytatódik. A személyi változások a reformok irányát, menetét és eddigi eredményeit nem érintik - olvasható a közleményben.

Az SZDSZ sajtóirodája közleményében úgy fogalmaz: "a kormányban az egészségügyi minisztert Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kizárólag miniszteri hatáskörében helyettesíti ideiglenesen". Mint írják, az Egészségügyi Minisztériumban zavartalanul folytatódik az egészségügyi reform. A tárcánál e percekben is komoly szakmai munka folyik Horváth Ágnes államtitkár irányítása alatt, aki az SZDSZ elnöke és az ügyvivői testület teljes és egyhangú bizalmát élvezi - teszik hozzá. A minisztérium folyamatosan dolgozik azokon a modellszámításokon, amelyek megalapozzák a több-biztosítós egészségügyi modellre való áttérést - áll a közleményben.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán fogadta el április 6-ai hatállyal Molnár Lajos, az SZDSZ által a kormányba delegált egészségügyi miniszter lemondását. Molnár Lajos lemondását azzal indokolta, hogy nem tudta elfogadni a több-biztosítós rendszer kialakításának halogatását. Molnár Lajos utódját a koalíciós szerződés alapján az SZDSZ jelöli. Kóka János, a párt elnöke csütörtökön közölte: abban bízik, hogy napokon belül kiválasztható az utód, de az is elképzelhető, hogy egy-két hétig eltart a megfelelő személy kiválasztása.

(MTI)

Horváth Ágnes
Horváth Ágnes
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.