Trópusi algák német tavakban

Amerikai tudósok szerint a felmelegedés hatásai egyértelműen észlelhetők az Északi-sarkvidéken. A klímaváltozást már nem csak a jég csökkenő kiterjedése jelzi.

A Colorado államban működő National Sea and Ice Data Center (NSIDC) kutatói szerint a jégtakaró az idei télen alig haladta meg az eddig mért legalacsonyabb méretet. A jégmezők összterülete hét százalékkal kisebb, mint az 1979 és 2000 közötti évek átlaga volt.

Egyértelműnek tűnik az Északi-sark jégsapkájának olvadása, és a jég eltűnésének gyorsuló tempója. Komoly esély van rá, hogy a sarkvidéki jégmező olvadása gyorsítani fogja a jelenség kiváltó okát, a melegedést. A nagy jégmezők ugyanis visszaverik a nap sugárzását, a jégtelen területeken viszont több napfény és nagyobb menynyiségű hő nyelődik el.

A sarkvidéki jég olvadása veszélyezteti bizonyos állatok - a nagyok közül elsősorban a jegesmedvék és fókák - életterét. A kanadai Hudson-öbölben a jegesmedve-populáció 1989 és 2004 között 22 százalékkal csökkent.

A változás a sarkoktól távolabbi északi területeken is tapasztalható. Berlini kutatók a felmelegedés miatt a trópusi fajok inváziójára számítanak a német vizekben. Észak-Németországban már több trópusi kékalga-fajt találtak. Egy kutatócsoport az északnémet tavak vizét kutatta, és ott bukkant a trópusi eredetű organizmusokra.

A kékalgák megjelenése nyáron komoly problémát jelenthet a fürdőzőknek, az algafajok némelyike ugyanis toxikus, többek között bőrfertőzést, hasmenést, hányást is okozhat. A veszély elsősorban a relatíve (vagyis a testtömeghez képest) nagyobb testfelületű, illetve a fürdés közben a vizet gyakrabban lenyelő kisgyermekeket veszélyezteti.

A világ legszebb helyeit, természeti csodáit is súlyosan érinti a légkör felmelegedése - állítja a Természetvédelmi Világalap, a WWF Brüsszelben közzétett jelentése. Az amazonasi erdők, a Himalája gleccserei, a bengáli tigris, és mások mellett az Ausztrália partjai mentén húzódó Nagy-korallzátony is veszélybe kerülhet a klímaváltozás miatt. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.