Kék fény az éjszakában

Megint új szabvány. A Blu-ray lemez többet tud a DVD-nél is. Csak sajnos nincs egyedül: megint kezdődik a technológiai küzdelem, és most sem tudni előre, melyik nagy cég formátuma fog győzni.

Az utóbbi években az átlagárak csökkenése és az olcsó lemezek térhódítása - becsült adatok szerint az eladott kiadványok mintegy 80 százaléka ezer forint alatti termék - jellemezte a hazai DVD-piacot, de áprilisban nagy lépést teszünk a jövő felé: megjelennek az első Blu-ray lemezek.

A Blu-ray olyannak látszik, mint egy hagyományos CD vagy DVD, csak az új technológiának köszönhetően tízszer annyi adatot képes tárolni. Így a korongra a hagyományos tévék 720x480-as felbontása helyett a legjobb minőségű HD-megjelenítők (plazma-, illetve LCD-tévék) elképesztően éles és élethű képet adó 1920x1080-as felbontásában is felkerülhetnek a filmek a korongra.

Stern Gábor, a Fórum Home Entertainment marketingigazgatója közölte: már az idén 50-70 címmel lépnek piacra. (A Fórum forgalmazza a Sony Pictures Entertainment könyvtárát, és a Blu-ray technológia a Sony találmánya.) Mindenesetre érdekes módon szelektált a kiadó. Bukásokat is piacra dobnak, mint a mozikba sem kerülő Ultraviola vagy Erőpróba - igaz, sikereket is, mint a Casino Royale és a Nagyon vadon.

Érdekesség, hogy az akcióhoz csatlakozott egy kisebb kiadó is, a Budapest Film: a Fűrész 3. című horrorfilmmel lepi meg a közönséget. Miért éppen ezzel? Szelényi Ákos, a cég videoforgalmazási vezetője szerint csak ehhez tudott a jogtulajdonos HD minőségű alapanyagot adni. Terveik közt szerepel még az idén a Bábel és az Apocalypto "nagy felbontású" kiadása.

Gyerekcipőben jár még a formátum, ezt mutatja, hogy a kiadványok feléhez nem jár magyar szinkron. Kérdés, kik lesznek azok, akik megvásárolják bevezető áron is 8990 forintért. (Később biztosan olcsóbb lesz, de nem nagyon, mert a Blu-ray mindig is prémiumtermék marad.) Ráadásul körülbelül 300 ezer forintba kerül egy Blu-ray-lejátszó, már, ha kapható valahol. Továbbá a formátum által nyújtott tömörítetlen digitális hanghoz új erősítőt, a HD-kép megjelenítéséhez pedig új tévét kell vásárolni. (Ahhoz pedig, hogy ez mind elférjen, nagyobb lakást.)

Stern szerint ma Magyarországon kevés ilyen felhasználó van, a Blu-ray egyelőre rétegműfaj. (Az átlagembernek bőven elég a DVD-minőség, az új technika nem hoz akkora változást, amekkorát a DVD a VHS-hez képest.)

A Blu-ray esélyét a nemrég piacra került PlayStation3 játékkonzol jelenti, amelybe beépítették a lejátszót. Becslések szerint több ezer szerkezet talál majd gazdára, megindulhat a kereslet a filmek után is.

De nem a Blu-ray az egyetlen nagy felbontású DVD-formátum, ott van a HD-DVD is, a két típus mögött álló érdekcsoportok pedig éppen egymással háborúznak. A Blu-ray előállítása drágább a konkurens lemezénél. Szelényi ennek ellenére derűlátó, a HD-tévék ára folyamatosan zuhan, és 2012-ben már Magyarországon is digitális lesz a tévéadás. Csak éppenséggel, ma még 2007-et írunk.

A piac bevételeinek visszaesése nyomán eltűntek az igényes művek kiadásai. A Fórum Home Entertainment könyvtárában számos ilyen alkotás van moratórium alatt, amit Stern szerint már egy 50 darabos megrendelés esetén feloldanának. Csak éppenséggel nincs olyan szakbolt, amelyik erre vállalkozna.

Lézerharc

A VHS és a Betamax típusú videokészülékek közötti versengésre emlékeztet a két új DVD-formátum csatája, de ez csak abból a szempontból igaz, hogy most sem az átlag magyar felhasználóért folyik a harc. A kétfajta korong a nagy felbontású, High Definition televíziókhoz nyújt adattárolási lehetőséget. (HD-s televízió nélkül fölösleges is ilyen új lejátszókba beruházni.) A két típusban közös, hogy a 405 nanométeres hullámhosszú kék lézert használják az adatok beégetésére és leolvasására. A CD-től az új generációs DVD-kig ívelő fejlődés legfontosabb eleme éppen a letapogató lézer hullámhosszának csökkentése, ez teszi lehetővé, hogy sűrűbben helyezkedhessenek el az adatok a változatlan méretű lemezen. A Blu-ray egyrétegű, egyoldalas lemezre 10 GB-tal több adatot présel, mint a csupán 15 GB-ot produkáló HD-DVD. A Blu-ray gyorsabb is. A HD-DVD ellenállóbb is a fizikai behatásokkal szemben és olcsóbb. A különbségek egyébként abból adódnak, hogy a Blu-ray korongon a felszínhez nagyon közel, a konkurensnél - a "régi" DVD-hez hasonlóan - mélyebben helyezkednek el az adatok. Így aztán nem is kompatibilisek egymással, vagyis a multinacionális cégek háborúja csak akkor lesz döntetlen, ha a vásárlókat rá lehet bírni a hibrid készülékek megvételére. Az LG már piacra is dobta az első lejátszót, amely mindkét DVD-t befogadja. (Lorenz Péter)

Milla Jovovich az Ultraviola címû filmben, amelyet csak DVD-n lehet megnézni, moziban nem
Milla Jovovich az Ultraviola címû filmben, amelyet csak DVD-n lehet megnézni, moziban nem
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.