Dialektus, immár határok nélkül

Európa legkreatívabb és legérzékenyebb dokumentumfilmjei versenyeznek négy napon keresztül az Aranyszarvas díjért az idén nemzetközi mustrává bővülő Dialektus fesztiválon.

Az április 10. és 14. között a Marczibányi Téri Művelődési Központban megrendezésre kerülő esemény szervezői 28 ország 322 dokumentumfilmjéből állították össze a programot.

A versenymezőny filmjei több téma köré csoportosulnak. A világ nagyvárosainak kaotikus forgatagát mutatja be Timo Novotny Life in Loops (Körforgás) című filmje, melyben a megapolisok különös, sötét, amúgy elzárt részein vezeti végig a nézőt. Egy másik városban, Mostarban másfajta forgatagot találunk: egy Bruce Leet ábrázoló szobor körül zajlanak az események Ozren Milharcic Enter the Dragon (Engedd be a sárkányt!) című alkotásában. A hanti tajgai vándorok életmódját (Szalkai Zoltán: Vándorok - hanti világ), vagy a Samburu, egy észak-kenyai félnomád pásztornép hagyományait ismerhetjük meg (Sarah Thomas: After the Rains Came, Eső után).

Felbukkannak majd a vásznon igazi egyéniségek is. Egy sárgabiciklis Józsi nővér Kommandóról (Zsigmond Dezső: Józsi nővér és a sárga bicikli), valamint Lajos, aki leheveredik a szénaboglya tövébe és rajzolgat, míg testvére, Sándor szerelmes verseket ír (Bálint Arthur: Ikrek). Egyéni sorsokról messze Erdélyen túlról is értesülhetünk: az afganisztáni háború hátrahagyott taposóaknáinak sérültjeivel foglalkozó Alberto Cairo egy munkanapját mutatja be Esben Hansen This Work of Mine (Taposómalom) című filmje.

A néprajzi filmek versenyében nagy lesz a forgatag. A prilepi medveemberek maszkos körmenetétől (Sonja Rizovska Jovanovska; Ivo Kuzmanich) egy portugál falusi gabonaszállító eszközön, a folén át (Carlos Eduardo Viana), a mexikói halottak napján előkerülő cukros csontvázbábukig (Cinzia D'Auria), Kuba afrokubai vallásgyakorlásától (Szigeti Csilla) a Kárpátaljai karácsonyi szokásokig (Pilló Ákos) számos téma előkerül.

A zenés filmek szekcióban a szlovén Laibach zenekar kemény dallamainak (Saso Podgorsek) hangjai keverednek az elefántcsontparti rezesbanda összeszokott zengésével (Hugo Zemp). Akinek ez a színes kavalkád kevés, az a diákfilmesek programjában megmártózhat Nyizsnij Novgorod rockzenei életében (Karin Bareman), vagy egy BKV-ellenőr álmaiban és munkájában (Besnyő Dani: I love BKV).

A hivatalos programot még kiegészíti a neves rendező, Jean Rouch műveinek retrospektív válogatása, valamint számos koncert és szakmai találkozó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.