Az idén kevesebb a húsvéti hústrükk
Kisebb fogásokat persze jócskán találtak az élelmiszer-ellenőrök. Lakossági bejelentés alapján egy ásotthalmi tanyán különféle állati testrészekre, oszlásnak indult maradványokra bukkantak a rendőrök. Pest megyében egy érdi hentesüzletben és egy XVII. kerületi bezárt strandon találtak illegális feldolgozót. A két helyen összesen 3,6 tonnányi húst foglaltak le. Tápiószelén egy családi házban négytonnányi hamisított címkéjű húskészítményt foglaltak le. Az itt készített sonkát, szalonnát és füstölt húst a környékbeli boltokban forgalmazták egy már nem létező cég címkéjével. A szégyenlista tegnap kiegészült egy gyáli és egy szentmártonkátai feldolgozóval: előbbinél 843 kiló húst, utóbbinál 1,5 tonna zsírt foglaltak le. Illegális feldolgozás, tisztázatlan árueredet, hiányos jelölés, raktározási és hűtési szabálytalanságok miatt egyébként 645 feldolgozónál és 3576 üzletben vizsgálódnak.
Süth Miklós főállatorvos szerint a vizsgálatokból arra következtetnek, hogy az elmúlt évben javult a higiéniai fegyelem és csökkent az importélelmiszerek aránya, ami most 20 százalék. Ezzel együtt a zöldségfélékre sem át odafigyelni: előfordul, hogy a megengedettnél magasabb rajtuk a növényvédőszer-maradék. Ezt 162 esetből ötben észlelték ellenőrök - többségében haza, és nem importportékánál.