A nappal fűtenek az Alacskán

Napenergiával spórol egy társasházi közösség a főváros XVIII. kerületében, az Alacska lakótelepen. A panelpályázat keretében most elkészült korszerűsítés nyomán az 50 lakásos társasház fűtéséről és melegvíz-ellátásáról is az újonnan felszerelt napkollektorok gondoskodnak.

A 19 éves épületet mintegy 45 millió forintból sikerült felújítani, átalakítani és hőszigetelni. Az összeg egyharmadát a lakók állták, egyharmadát a kerületi önkormányzat, a fennmaradó részt pedig a panelpályázatból nyerték el a korszerűsítésre.

Az épület eddig egyedi hőközpontról kapta a meleg vizet a fűtési rendszerhez. A nagy távolság miatt azonban jelentős volt a hőveszteség, és drága a lakások melegvíz-ellátása és fűtése. Mostanra a kazán elavult, számos műszaki problémája jelentkezett. A lakók úgy gondolták, hogy ha már egyébként is korszerűsíteni kell a fűtést, akkor a megújuló enegiaforrások közül a napot fogják hasznosítani. A kollektorok a melegvíz-ellátást napos időben 100 százalékban megoldják, az új kazán üzembe helyezésével pedig a gázfogyasztás 58 százalékkal csökkent.

Jó kilátásaik vannak a rezsiköltség csökkentésére
Jó kilátásaik vannak a rezsiköltség csökkentésére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.